Fiiliskuva
 

Oppilaitosyhteistyö

Yeesin työpaja nuorille mielenterveyden edistämisestä

Hei nuorten kanssa työskentelevä aikuinen!

Kaipaavatko nuoret tietoa mielenterveyteen vaikuttavista tekijöistä? Tietävätkö nuoret, miten omaa mieltä voi vahvistaa arjessa? Yeesin työpaja on Yeesin työntekijän tekemä vierailu esimerkiksi oppilaitoksessa (toinen aste ja yläkoulu), nuorisotilassa tai järjestön ryhmätoiminnassa. Työpajassa keskustellaan mielenterveydestä käytännönläheisesti, voimavarakeskeisesti ja positiivisesti, sekä pohditaan yhdessä mielenterveyteen vaikuttavia tekijöitä.

Työpajan tavoitteena on tuottaa nuorille oivalluksia siitä, mitä mielenterveys oikeasti tarkoittaa ja millaisilla keinoilla sitä voi edistää. Työpajassa yhdistetään tutkittua tietoa nuorten omiin ajatuksiin ja kokemuksiin yhdessä keskustelemalla, sekä toiminnallisten harjoitusten kautta. Lisäksi promossa kerrotaan lyhyesti Yeesistä yhdistyksenä, mitä Yeesin vapaaehtoisena voi tehdä ja miten toimintaan pääsee mukaan halutessaan.

Työpajansisältöjä voidaan jonkin verran mukauttaa tilaajan toiveiden tai tarpeiden mukaan, esimerkiksi voidaan keskustella stressistä, itsemyötätunnosta tai arjenhallinnasta.

Yeesin työpaja käytännössä

 • Kesto 45 min
 • Teemoina mielenterveyden edistäminen ja siihen liittyvät teemat
 • Osallistujamäärä 8-30, erikseen sopimalla muukin voi onnistua
 • Kohderyhmä 13-29-vuotiaat, suunniteltu yläasteelle ja toiselle asteelle
 • Tilaajalle ilmainen
 • Tällä hetkellä työpajoja toteutetaan pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla, Tampereen seudulla, Joensuussa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa. Muualla Suomessa voimme tapauskohtaisesti pitää promoja, mutta saatamme silloin laskuttaa tilaajalta esimerkiksi matkakustannuksia. Kysy lisää työntekijältä!

Lisätietoa

Voit pyytää lisätietoa tai tiedustella promoa sähköpostitse osoitteesta vierailut@yeesi.fi.


Yeesaamo - Opiskelijoiden perustama hyvinvointialue

Oletteko pohtineet oppilaitoksessanne keinoja viihtyvyyden, yhteisöllisyyden sekä opiskelijalähtöisen toiminnan lisäämiseen? Kaipaavatko opiskelijat paikkaa, jossa hengailla ja hengähtää?

Yeesaamo on yhteisöllinen hyvinvointipiste ja nuorten olohuone paikassa, jossa nuoret jo valmiiksi viettävät aikaa. Nuorten kiinnostuksen mukaan Yeesaamossa toteutetaan mielenterveystaitoja vahvistavaa toiminnallista ohjelmaa: tapahtumia, harjoitteita tai keskusteluja. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat Yeesaamon toiminnan omista mielenkiinnon kohteistaan käsin. Nuoret ovat pääroolissa Yeesaamon suunnittelussa ja toteutuksessa, Yeesaamo on näin nuorten itsensä näköinen.

Yeesaamon perustamista varten tarvitaan innostunut opiskelijaporukka sekä henkilökunnan jäsen tukemaan nuoria Yeesaamon suunnittelussa ja toteutuksessa. Yeesaamoon voidaan lisäksi pyytää oppilaitoksen ulkopuolisia toimijoita tuottamaan kiinnostavaa ohjelmaa.

Opiskelijoille Yeesaamo-projektissa kertynyttä osaamista voidaan oppilaitoksen näin halutessa tunnistaa opiskelijoille vapaavalintaisen Yeesi-opintojakson avulla. Opintojaksolla opiskelijat reflektoivat oppimistaan Yeesaamo-projektissa oppimispäiväkirjan avulla. Yeesi tarjoaa oppilaitoksille materiaalia opintojakson toteuttamiseen.

Oppilaitoksen ja Yeesin työnjako 

Yeesi:

 • Tarjoaa materiaalia ja tukea Yeesaamon sekä Yeesi-opintojakson toteuttamiseen oppilaitoksessa.
 • Innostaa oppilaitoksen opiskelijoita ja opettajia mielenterveyden edistämiseen oppilaitoksessa.
 • Tarjoaa välineitä toiminnan juurruttamiseen oppilaitoksessa.

Oppilaitos:

 • Rekrytoi opiskelijoita sekä vastuutyöntekijät toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
 • Sitoutuu toimintaan yhdeksi lukuvuodeksi.
 • Raportoi toiminnasta Yeesille.

Yeesi hakee vuosittain toisen asteen oppilaitoksia yhteistyöhön perustamaan kanssaan Yeesaamoja. Lisätietoja Yeesaamon perustamisesta saat oppilaitosyhteistyön asiantuntijalta Ainolta (aino@yeesi.fi).

Mun mielestä Yeesaamo on piristänyt koulumeininkiä. On iloisempi ja kotoisampi tunnelma. Opiskelijat ovat enemmän yhtä.
- Yeesaamo -työryhmän opiskelija


Tilaa oppilaitoksille suunnattu uutiskirje

Uutiskirjeessä on tietoa Yeesin ajankohtaisista tapahtumista ja toiminnoista, jotka ovat suunnattu oppilaitosten henkilökunnalle. Uutiskirjeestä luet myös nuorten mielenterveyteen liittyvästä vaikuttamistyöstä, erilaisista tavoista edistää mielenterveyttä oppilaitoksissa, sekä vinkkejä materiaaleihin, joita voi hyödyntää oppitunneilla.

Uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi. Tilaa uutiskirje täältä (aukeaa uuteen välilehteen).


Materiaaleja oppilaitoksille

Voit ladata yläasteen ja toisen asteen opiskelijoille suunnattuja materiaaleja Yeesin nettisivuilta. Lisää materiaalia löydät myös Yeesin oppilaitoksille suunnatusta Instagramista osoitteesta @yeesi_oppilaitoksissa