Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Rohkea, lempeä ja toivoa luova ryhmis

Rohkea, lempeä ja toivoa luova ryhmis

19.02.2024

Tiesitkö, että Sekasin-chatissa toimii myös ryhmächat, tuttavallisemmin sanottuna ryhmis?

Yeesi päivystää Sekasin-ryhmächatissa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 18-20. Sekasin päivystää ryhmächatissa maanantaisin klo 19–21. Tammikuussa teemisteltiin Yeesin arvojen mukaisesti aivan erityisesti, sillä teemoina olivat toivoa vuoteen 2024, lempeys sekä rohkeus. Teemat herättivät nuorissa syvällistä keskustelua monista eri näkökulmista. Seuraava teksti on kirjoitettu hyödyntäen nuorten teemachateissa jakamia ajatuksia. Tekstiä on muokattu, eikä siinä ei ole suoria lainauksia chatin kävijöiltä. Tekstin on koonnut Yeesin verkkotyön asiantuntija Tuuli.

Nuorten ajatuksia lempeydestä, rohkeudesta ja toivosta

Lempeyttä tarkasteltiin lempeytenä muita kohtaan, mutta myös itselempeytenä. Nuoret kokivat, että lempeys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on hyväntahtoinen ja ystävällinen, eikä tuomitse muita tai itseään. Muiksi lempeyteen liittyviksi ominaisuuksiksi nuoret nostivat välittämisen, rakkauden ja kiltteyden, auttamisen ja nauramisen. Lempeyttä voi ilmaista nuorten mukaan eri tavoin, kuten kuuntelemalla, mutta myös koskettamalla ja kohtaamalla. Myös ryhmis nostettiin esille puhuttaessa lempeydestä, ja ryhmis koettiin lempeäksi paikaksi.

Teemat myös ajoittain yhdistyivät, sillä esimerkiksi rohkeus-teemaisessa chatissa nuoret pohtivat rajojen asettamista ja sitä, onko rohkeaa osoittaa lempeyttä itseään kohtaan asettamalla rajoja. Rohkeaksi katsottiin myös teot oman hyvinvoinnin eteen sekä arvojen mukaiset valinnat. Rohkeutta on tehdä omien arvojen mukaisia valintoja, vaikka ne voivat aiheuttaa epämukavia tunteita, tai muiden ihmisten huomauttelua. Kiusaamiseen puuttuminen ja kiusatun puolustaminen nousivat esimerkkinä rohkeasta toiminnasta. Rohkeuteen liittyi nuorten mielestä uskallus, oli se sitten uusien asioiden tekemistä ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä, tai asioista kieltäytymistä. Nuorten mielestä myös pelko voi liittyä rohkeuteen, vaikkakin pelko nähtiin myös laajana käsitteenä, johon voi liittyä esimerkiksi jännitystä, ahdistusta ja seurausten pelkoa. Rohkeutta nuorille tuo esimerkiksi oma turvaesine tai rohkaiseva musiikki.

Eräänä tammikuisena torstai-iltana ryhmiksessä pohdittiin toivoa ja sen merkitystä. Nuorille toivoa toi esimerkiksi yhteisö, johon on mahdollista kuulua, ja jossa on vaikutusmahdollisuuksia. Vaikka toivottomuus värittää ajoittain koko maailman mustan ja harmaan sävyillä, aina on myös jonkin verran toivoa, vaikkei sitä juuri sillä hetkellä tuntisikaan. Ryhmächatin lopussa jaetaan yleensä päivän posit. Nuoret voivat kertoa halutessaan yhden tai useamman asian, mikä on ollut positiivista siinä päivässä, oli asia sitten suuren suuri, pienen pieni, tai jotain siltä väliltä. Usein nuoret mainitsevat “posikseen” heidän lempeän yhteisönsä - ryhmiksen - joka luo monille toivoa tsemppaavalla ilmapiirillään.

Olisiko sinulla hetki aikaa pohtia muutamaa kysymystä?

Miten voisit tänään osoittaa lempeyttä itsellesi tai muille? 

Mihin asiaan tarvitsisit rohkeutta?

Mitkä asiat tuovat sulle toivoa?

Mikä on sun tämän päivän posi?

Pieni Sekasin-ryhmächat-sanasto

Ryhmis=Lempinimi Sekasin-ryhmächatille

Teemis=Lempinimi Sekasin-ryhmächatin teemachateille

Posi=Päivän positiiviset. Kävijät ja päivystäjät voivat halutessaan jakaa yhden tai useamman positiivisen asian päivästään. Posit jaetaan yleensä chatin loppupuolella ja nuoret ovat omaksuneet tämän niin hyvin, että pyytävät monesti poseja itse, jos päivystäjä ei ehdi tai huomaa kysellä!

Yeesi-pallero= Ryhmiksen alusta on anonyymi ja kävijöiden lisäksi Yeesin työntekijät ja vapaaehtoiset ovat anonyymeja. Työntekijät ovat Yeesi-palleroita. Pallero-osuus nimimerkissä tulee siitä, että kävijöille näkyy työntekijän nimimerkin edessä ympyrän muotoinen kuva, missä on Sekasinin logo.

Mode= Chatin moderaattori. Työntekijät lukevat jokaisen viestin läpi ennen kuin päättävät, julkaistaanko kommenttia.

7min tauko= Chatin puolivälissä, eli klo 19, pidetään 7 min tauko. Ei 5 min, ei 10 min, vaan 7 min. Sopiva aika työntekijälle käydä vessassa ja hakea purkkaa, naposteltavaa, tai juotavaa. Tai taukojumpata. Tai selata somea. Tai tuijotella tyhjyyteen.