Fiiliskuva
 

Blogi

Jaksaa, jaksaa? -hanke päättyy

Jaksaa, jaksaa? -hanke päättyy

13.05.2022

Enpä osannut keväällä 2019 arvata millaiseksi taipaleeksi seuraavat kolme vuotta muodostuu. Vaikka mainostan itseäni monessa liemessä keitetyksi nuoriso- ja kasvatusalan ammattilaiseksi niin kylläpä tämän sopan tulisuus pääsi yllättämään.

Aloitimme Eevan ja Oonan kanssa Jaksaa, jaksaa? -hankkeessa maaliskuussa 2019, jolloin reissasimme yhteisiin tapaamisiin Itä-Pasilan ja Töölön välillä. Usein päädyimme kompromissiin ja istuskelimme milloin minkäkin kirjaston kokoushuoneessa. Tärkeimpänä oppina näistä alkukuukausista jäi käteen toisiimme ja toistemme työtapoihin tutustumisen merkitys. En usko, että ilman toisiimme tutustumista ja tiimityöskentelyyn panostamista olisimme selvinneet tulevista koitoksista läheskään niin kuivin jaloin, kuin lopulta selvisimme.

Ensimmäinen hankevuosi oli toiminnan toteutuksen suunnittelua ja sovimme yhteistyöoppilaitosten kanssa toimenpiteiden aikatauluista, koska toisen asteen oppilaitoksissa elettiin hektistä aikaa myös silloin. Alkuvuodesta 2020 kuitenkin muuttui koko maailma ja siinä samalla meidän toimintakenttämme koki valtavan mullistuksen. Pääsääntöisesti edellisvuonna rakennetut mallit ja suunnitelmat sai heittää romukoppaan ja uuden rakentaminen alkoi etäyhteyksien varassa. Tässä näkyi toisiimme tutustumiseen käytetyn ajan ja panoksen merkitys. Puhuimme avoimesti epävarmuuksista, peloistamme ja miten muuttunut tilanne vaikutti omaan hyvinvointiimme. Lentokoneessa turvallisuusohjeita kuunnelleet tietävät, että ensin pitää laittaa se oma happinaamari päälle ennen kuin auttaa muita. Tätä ajatusta toistelimme toisillemme seuraavat kaksi vuotta.

Hankkeen uudelleenorientoimisen kautta pääsimme hyvin liikkeelle ja täytyy näin jälkeenpäin ajatella, että olosuhteisiin nähden teimme todella vakuuttavaa työtä. Toteutimme hankkeessa sen, mitä olimme luvanneet ja laatuunkin voi olla varsin tyytyväinen. Suuri kiitos tästä kuuluu pilottioppilaitoksillemme Kulosaaren yhteiskoulun lukiolle ja Vantaan ammattioppilaitos Varian Koivukylän toimipisteelle. Jaksoitte erittäin haastavan murroksen aikana vastata sähköposteihimme, sopia hankkeen toteutuksista ja olla aktiivisesti mukana kehittämistoiminnassa. Samoin Lukiolaisten liitto, SAKKI ry, OSKU ry ja Saku ry – kiitos asiantuntemuksestanne, foorumeista ja kohtaamisista, joita tarjositte meille vuosien varrella. MIELI ry oli mukana monessa hankkeen aikana ja arvostamme suuresti tukeanne tämän hankkeen eteenpäin viemisessä. Opiskelu-uupumuksen substanssitiedon lähteille pääsimme professori Katariina Salmela-Aron ja tohtorikoulutettava Kati Puukon opastuksella, joita ilman Kuormitusmittaria ei olisi koskaan saatettu opiskelijoiden saataville ja jaksamisen tueksi.

Minun taipaleeni Jaksaa, jaksaa? -hankkeen peräsimessä ja Yeesissä on nyt päätöksessään. Kiitos koko Yeesin työyhteisölle, että olen saanut olla itseni ja kasvaa teidän kanssanne ihmisenä ja ammattilaisena. Kiitos Yeesille ja Nyytille, että olette tukeneet hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä antaneet väylän opiskelijoiden jaksamisesta ränttäämiseen. Ja isoin kiitos Eeva Kolttolalle ja Oona Hänniselle, jotka toivat persoonansa, asiantuntijuutensa ja osaamisensa hankkeeseen. Ilman teitä tämä hanke ei olisi onnistunut.

Kiitos kaikille ja muistakaa laiskotella!

-Ville