Kuvassa on ihmisiä istumassa vehreässä puistossa.
 

Blogi

22.03.2021

Mentoroinnin opit

Meri toimi vapaaehtoisena mentorina toisen asteen opiskelijalle Jaksaa, jaksaa? -hankkeen mentoritoiminnassa. Mistä mentoroinnissa on kyse ja millaista on olla mentori? Mitä mentorina toimiminen voi itselle antaa ja opettaa?

Mentoroinnin opit

Aloittaessani mentorina toimimisen, minulla oli selkeä kuva siitä, millaista mentorointi tulisi olemaan. Mielessäni koko seitsemän kuukautta kestävä mentorisuhde oli katkeamaton jana, jonka aikana pääsisimme pisteestä A pisteeseen B. Loppupisteessä olisimme saavuttaneet sen, jonka eteen olisimme tehneet koko mentorisuhteen ajan töitä, ja kaikki olisivat tyytyväisiä. The job is done. Tuolloin en vielä ollut ottanut huomioon eteen tulevia mäkiä ja mutkia, jotka tekivät matkastani hieman erilaisen.

Ensimmäinen, ja ehdottomasti valaisevin oppi mentorina oli se, ettei mentorisuhteen aikana välttämättä tehdä töitä minkään selkeän ja yksiselitteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Yhdellä tapaamiskerralla saatetaan keskustella esimerkiksi ajankäyttöön liittyvistä haasteista, kun taas jo seuraavassa tapaamisessa aktori toteaa, että edellisellä kerralla puimamme ongelma onkin ratkennut. Tavoitteellisen työskentelyn sijasta mentorointi saattaa toisinaan olla vain rupattelua kahvikupin ääressä, mutta senkään merkitystä ei tulisi vähätellä.

Mentoroinnin toinen oppi heitti minut syvään päätyyn ja pakotti kohtaamaan oman epätäydellisyyteni. Vaikka mentorina haluaa olla paras mentori omalle aktorilleen, on hyväksyttävä se tosiasia, että ihmisinä me kaikki olemme vielä keskeneräisiä. Kaikilla meillä on jotain opittavaa, ja jokaisesta löytyy kehityskohteita. Minulla mentorina ei välttämättä ole vastauksia kaikkiin aktorini kysymyksiin. En ole täydellinen ihmistuntija, kommunikoija, enkä osaa aina esittää ideoitani tai näkemyksiäni ymmärrettävässä muodossa. Toisen oppimani asian voisikin tiivistää seuraavasti: on uskallettava antaa itsensä olla sellainen kuin on, myös mentorina.

Omia epävarmuuksiaan ei kuitenkaan tarvinnut tuskailla yksin. Kolmas oppi nimittäin on, että yhteistyössä on voimaa. Tapasimme muiden mentoreiden kanssa kerran kuussa työnohjauksessa, jossa pääsimme vaihtamaan ajatuksia mentoroinnista toistemme kanssa osaavan työnohjaajan avustuksella. Ei ollut kertaakaan, ettenkö itse olisi lähtenyt (etä)tapaamisesta huojentunein mielin, kun vain alle kaksi tuntia aikaisemmin olin kokenut olevani umpikujassa. Vaikka mentoroinnissa pääroolissa onkin mentorin ja aktorinen välinen suhde, ei tarkoituksena ole selviytyä kaikesta yksin. Apua ja tukea saa ja kannattaa aina pyytää.

Kuten alussa totesin, mentoroinnin varrella tulee vastaan mutkia, joihin ei ole osannut varautua. Omalla kohdallani tämä tarkoitti sitä, että mentorisuhde päättyi kesken kauden aktorini jättäytyessä pois toiminnasta. Vaikka mentorisuhteen päättyminen harmittaa, koen silti olevani onnekas saadessani olla mukana tällaisessa toiminnassa. Mentorina tutustuin uusiin ihmisiin, pääsin koettelemaan rajojani omalla epämukavuusalueellani ja sain olla mukana äärimmäisen tärkeässä hankkeessa tukemassa nuorten mielenterveyttä ja jaksamista. Ennen kaikkea olen iloinen siitä, että me mentorit olemme saaneet olla Yeesin mahtavan ja huolehtivaisen porukan siipien suojissa.

Neljäs, ja tältä erää viimeinen oppi on, ettei mentorisuhdetta voi suunnitella etukäteen. Se on tekijöidensä näköinen ja muuttaa muotoaan matkan varrella. Ja vaikkei kaikki aina menisikään oppikirjan mukaisesti, mentorointi on rikastuttava kokemus, jos sille vain antaa mahdollisuuden.

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Tilaa Yeesi-postia
 

Uutiskirje

Tilaa Yeesi-postia!

Yeesi-posti on uutiskirje, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista, saavutuksista ja hauskoista tempauksista. Tilaa kirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä Yeesissä tapahtuu.

 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Unelmoimalla edistät mielenterveyttäsi!

Blogi

Unelmoimalla edistät mielenterveyttäsi!

Kesäkuussa Yeesissä ollaan unelmoitu oikein urakalla! Unelmointi voi tukea arjessa selviytymistä, suunnata katsetta tulevaan ja auttaa asettamaan tavoitteita unelmiaan kohti. Yeesin Julianna keskusteli unelmoinnista, sen helppoudesta, vaikeudesta ja mahdollisuuksista yhdessä vapaaehtoisten kanssa Yeesi-chatissa kesäkuun alussa. Tässä blogipostauksessa pääsemme kurkkaamaan, mitä Yeesin vapaaehtoiset ajattelevat unelmoinnista!

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x