Mielenterveyden aakkoset - Tietoisuustaidot
 

Tietoisuustaidot

(eng. awareness skills)


Mitä tietoinen läsnäolo tarkoittaa?

Tietoinen läsnäolo tarkoittaa, ettet ole mielesi mukana jossakin muualla, vaan huomiosi lepää tässä läsnäolevassa hetkessä.

Tarkoituksena ei ole yrittää tyhjentää mieltä ajatuksista ja kokemuksista. Kaikki tässä hetkessä tapahtuva pyritään kohtaamaan sellaisena kuin se on, liioittelematta tai vähättelemättä.

Tietoisuustaidoilla tarkoitetaan sitä, kuinka tietoinen olet itsessäsi tapahtuvista ajatuksista, tunteista, olotiloista ja impulsseista, ja kuinka suhtaudut niihin.

Omaa mielenmaisemaa ja mielen taipumuksia on mahdollista muuttaa. Harjoittelun myötä voit huomata, kuinka pikkuhiljaa mielestäsi tulee rennompi ja tasapainoisempi. Mielen myllerryksiin on mahdollista oppia suhtautumaan lempeämmin.


Miten tietoista läsnäoloa voi harjoitella?

Tietoista läsnäoloa voi harjoitella pikkuhiljaa arjen tilanteissa:

  • Käytä kehollisia tuntemuksia palauttamaan itsesi läsnäoloon silloin, kun huomaat mielesi lähtevän ylikierroksille. Mielen on mahdollista seikkailla missä tahansa, mutta keho on aina tässä ja nyt.

  • Tutustu hengitykseesi ja anna sen toimia ankkurina, joka palauttaa sinut läsnäoloon. Seuraa vain jokaista sisään- ja uloshengitystä kuin se olisi ainutkertainen ja ihmeellinen tapahtuma.

  • Keskity koko olemuksellasi havainnoimaan luontoa. Hermostomme reagoi automaattisesti luontoon rauhoittumalla.

  • Tee ohjattu tietoisen läsnäolon harjoitus. Nykyään on saatavilla paljon esimerkiksi meditaatioäänitteitä ja -videoita.

  • Kokeile erilaisia keinoja ja opettele tunnistamaan, mikä tuntuu susta luonnolliselta. Muista rentous ja ole lempeä itsellesi. Löydät kyllä läsnäolon keinot, jotka toimivat sulle parhaiten.


 
mt-abc-sininen.png

    Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
    Tietoisuustaitojen kautta voi opetella lempeästi selkeyttämään omaa mielen maisemaa ja olla tietoinen nykyhetken olotilasta, tunteista, impulsseista ja ympärillä tapahtuvasta vuorovaikutuksesta. Tietoinen läsnäolo auttaa muun muassa itsetutkiskelussa ja edistää mielenterveyttä.