Stressi ja kuormitus
(eng. stress and strain)
Mitkä tekijät altistavat stressille ja miten kuormitus ilmenee kehossa? Entä mitä suoritusyhteiskunta tarkoittaa ja millaisia paineita se luo yksilölle?
Mitä tarkoittaa stressi ja kuormitus?
Stressi on seurausta voimavarojen ja vaatimusten epätasapainosta. Stressaavaa tilannetta pystyy kestämään, kunhan siitä on mahdollisuus palautua kunnolla. Elämään kuuluu väliaikainen kuormitus ja stressi. Myönteinen stressi esim. auttaa saavuttamaan tavoitteita. Stressi kertoo myös, että tietty asia on meille tärkeä.
Stressin kokeminen on yksilöllistä ja erilaiset asiat kuormittavat eri ihmisiä. Stressaavia tekijöitä voivat olla esim. kiire, työmäärä, muutokset ihmissuhteissa, yksinäisyys, taloudellinen tilanne, arjenhallinnan haasteet tai vähäinen tuki. Myös itse asetetut vaatimukset voivat aiheuttaa stressiä. Liiallinen kuormitus voi tuntua kehossa esim. päänsärkynä, lihaskipuna, sykkeen nousuna tai vatsakipuina. Psyykkisiä oireita voivat olla esim. oman ajatusmaailman muuttuminen negatiivisempaan suuntaan, ärtyneisyys tai unettomuus. Oman mielen ja kehon reaktioista voi oppia tunnistamaan, milloin stressi muuttuu kuormittavaksi.
Kun stressi pitkittyy, se syö voimavaroja ja voi vähentää hallinnan tunnetta. Pitkittynyt stressi voi johtaa uupumiseen, jolloin palautuminen vaatii paljon aikaa.
Stressistä palautuminen
Tunnista omat rajat
Meillä kaikilla on erilaiset lähtökohdat stressin säätelyyn, ja siksi onkin tärkeää tunnistaa juuri omat voimavarat ja kuormitustekijät arjessa. On hyvä osata himmata tahtia tarpeeksi ajoissa, ennen kuin stressiä kasautuu liikaa.
Nuku ja lepää riittävästi
Uni ja lepo ovat stressistä palautumisen kulmakiviä. Lisäksi on hyvä pitää kiinni muistakin elämän peruspalikoista, kuten säännöllisestä ja monipuolisesta syömisestä, hyvältä tuntuvasta liikunnasta ja ihmissuhteista.
Treenaa itsemyötätuntoa
Meillä kaikilla on vuorokaudessa rajallinen määrä tunteja, eikä kukaan pysty tekemään määräänsä enempää. Sunkaan ei tarvitse. Voisitko ehkä suhtautua itseesi hieman lempeämmin ja myötätuntoisemmin?
Priorisoi asioita
Aseta menot ja tehtävät tärkeysjärjestykseen. Mikä on tärkeää just nyt? Voisitko ehkä luopua jostain kokonaan? Priorisoi aina itsesi ja oma hyvinvointisi ykköseksi!
Hae tarvittaessa apua
Ota vastaan ystävien, perheen ja läheisten tuki. Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä myös terveydenhuoltoon, mikäli tuntuu siltä, että stressistä ei pääse koskaan palautumaan kunnolla.

- Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
- Negatiivinen stressi ja kuormittuminen ei tue yksilön hyvinvointia, ja voi vaikeuttaa omaa mielenterveyden edistämistä myös muilla elämän alueilla. Liiallinen stressi myös voi vaikuttaa meidän fyysiseen terveyteen negatiivisella tavalla.