Sosiaaliset taidot
(eng. social skills)
Mitä ovat sosiaaliset taidot?
Sosiaalisuus on eri asia kuin sosiaaliset taidot. Sosiaaliset taidot tarkoittavat ensisijaisesti kykyä olla muiden kanssa. Esim. ystävyys, ryhmässä toimiminen ja viestiminen vaativat sosiaalisia taitoja. Sosiaaliset taidot auttavat kommunikoimaan tehokkaasti, liittymään ryhmään sekä luomaan hyviä ihmissuhteita. Monet sosiaalisista taidoista ovat sidoksissa kulttuuriin ja aikaan. Se, millaista käytöstä pidetään hyvänä tai huonona vaihtelee aikakauden ja ympäristön mukaan.
Sosiaalisia taitoja voi harjoitella siinä missä mitä tahansa muitakin taitoja. Ne kehittyvät koko elämämme ajan kun kohtaamme uusia tilanteita ja toimimme niissä. Sosiaaliset taidot eivät siis koskaan ole "valmiit".
Sosiaalisten taitojen luokat
Sosiaaliset taidot ovat laaja kokonaisuus erilaisia taitoja. Yksi tapa tarkastella niitä on jaotella ne luokkiin:
Perustaidot toimivat hyvänä pohjana vuorovaikutukselle. Perustaitoja ovat esimerkiksi itsensä ja muiden esitteleminen, kuunteleminen, keskustelutaidot,kysyminen ja neuvon tiedusteleminen, kehun esittäminen ja vastaanottaminen ja avun pyytäminen.
Kehittyneet taidot rakentuvat perustaitojen varaan. Kehittyneitä taitoja ovat esimerkiksi ryhmässä toimiminen, anteeksipyytäminen, jämäkkyys, ystävyyden luominen ja yhteistyötaidot.
Sosiaaliset tunnetaidot mahdollistavat ymmärryksen omista tai muiden tunteista, empatian ja aidon kohtaamisen. Sosiaalisia tunnetaitoja ovat esimerkiksi omien tunteiden tunnistaminen, tunteiden sanoittaminen, tunteiden kohtaaminen ja käsittely, toisten tunteiden kohtaaminen sekä empatiataidot.

- Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
Ihmissuhteet ja vuorovaikutus muiden kanssa ovat tärkeitä yksilön mielenterveyden sekä koko yhteisön hyvinvoinnin kannalta. Vuorovaikutus muiden kanssa ja yhdessä toimiminen vaativat sosiaalisia taitoja. Nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tuleminen ovat ihmisen perustarpeita.
Materiaaleja:
Mitä kuuluu? -materiaali: Sosiaaliset taidot ja yhteisöllisyys (pdf)