Mielenterveyden aakkoset - Seksuaalisuus voimavarana
 

Seksuaalisuus voimavarana

(eng. sexuality as a resource)
Ks. myös Seksuaalioikeudet


Mitä seksuaalisuus on?

Seksuaalisuus on läsnä meissä kaikissa koko elinkaaren läpi, aina kohdusta kuolemaan saakka. Se on yksilöllistä ja moninaista, sekä kehittyy ja muuttuu koko elämän ajan. Seksuaalisuus ei siis ole erillinen osa ihmisyyttä, joka ilmestyy murrosiän kynnyksellä ja häviää ikääntyessä, vaan se on matkassa mukana omalla tavallaan ihan aina.  Seksuaalisuus kattaa alleen muun muassa ihmissuhteita, ihastumista, rakastumista, seksuaalista suuntautumista, sukupuolta ja sukupuoli-identiteettiä, kehollisuutta, lisääntymistä, nautintoa ja mielihyvää. Vaikka seksuaalisuus voi pitää sisällään kaikki nämä ulottuvuudet, ihminen ei aina koe tai ilmennä niitä kaikkia.     

Usein, kun puhumme seksuaalisuudesta, sekoittuvat seksin ja seksuaalisuuden käsitteet keskenään. Seksin tekeminen voi olla osa ihmisen seksuaalisuutta, mutta se on kuitenkin vain pieni osa sitä, mitä ihmisen seksuaalisuus kokonaisuudessaan on. Yksinkertaistetusti voisi sanoa niin, että seksuaalisuus on sitä, mitä me olemme ja seksi taas sitä, mitä valintamme mukaan teemme tai emme tee.   

Ihmisen hyvinvoinnin eri osa-alueet, eli fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi, ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Seksuaalisuutta ja seksuaalista hyvinvointia ei kuitenkaan voi erottaa näistä.  Täten myös mielenterveydellä ja seksuaalisella hyvinvoinnilla on vaikutusta toisiinsa.      

Vaikka seksuaalisuus liittyy paljon myös meidän kehoon, se on olemassa pitkälti myös meidän mielessä. Arvot, ajatukset ja uskomukset liittyvät seksuaalisuuteen sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla.   


Seksuaalisuus voimavarana

Olemme tottuneet käsittelemään seksuaalisuutta pitkälti riskien ja pelkojen kautta. Usein unohtuu se, miten valtavan paljon hyvää seksuaalisuus voi tuoda meidän arkeen ja elämään.

Seksuaalisesti hyvinvoiva ihminen pystyy toteuttamaan omaa seksuaalisuuttaan itselleen parhaalla mahdollisella tavalla. Positiivinen ja kunnioittava suhtautuminen seksuaalisuuteen on edellytys hyvälle seksuaali-terveydelle ja seksuaaliselle hyvinvoinnille. Joskus omasta seksuaalisuudesta voi olla vaikeaa löytää voimavaroja tuovia asioita. Silloin esimerkiksi seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa juttelu voi olla avuksi. 

Seksuaalinen hyvinvointi ei ole mitattavissa millään erityisellä mittarilla, vaan tärkein mittari on oma kokemus hyvinvoinnista. Jokainen meistä kokee seksuaalisuuden ja seksin roolin elämässä omalla tavallaan. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan, kunhan sen tekee muita kunnioittaen ja se tuntuu itsestä hyvältä.

Parhaimmillaan seksuaalisuus antaa energiaa, vapautta ja voimaa arkeen sekä vahvistaa itsen ja omien moninaisten tunteiden hyväksymistä. Nautinnon salliminen itselle tekeekin hyvää mielenterveydelle ja omalle itsetunnolle. Itsetunto vahvistuu, kun omalle keholle ja itselle pystyy suomaan nautintoa juuri sellaisena, kuin se on.

Muista, että sulla on lupa toteuttaa täysin omannäköistä seksuaalisuutta ja sulla on lupa nauttia, olla iloinen ja onnellinen sun omasta seksuaalisuudesta.

 
mt-abc-sininen.png

    Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
    Seksuaalisuus on hyvinvoinnin alana keskeinen osa meidän jokaisen identiteettiä, kehollisuutta, omia arvoja ja ajattelutapoja. Oman seksuaalisuuden tutkiskelu ja ymmärtäminen muun muassa kasvattaa itsetuntoa, mikä on tärkeä asia mielenterveyden edistämiselle.