Resilienssi
(eng. resilience)
Mitä on resilienssi?
Englannin kielen sana resilience (suomeksi resilienssi) kuvaa kykyä ponnahtaa takaisin vastoinkäymisistä. Resilienssillä tarkoitetaankin psyykkistä selviytymiskykyä, palautumiskykyä ja joustavuutta, ja se on olennainen osa mielenterveyttä.
Resilienssi…
on psyykkistä selviytymiskykyä ja joustavuutta
on taitoa sopeutua muutoksiin
on osa mielenterveyttä
vaihtelee eri elämäntilanteissa
on omien selviytymiskeinojen käyttämistä ja tarvittaessa avun pyytämistä niin, että vaikeuksista pääsee yli
Resilienssi myös selittää sitä, miksi toiset selviävät vastoinkäymisistä toisia paremmin. Ihmisillä on eri verran resilienssiä, joka vaikuttaa kykyyn selvitä ja pärjätä arjessa haasteista huolimatta. Myös yhteisöillä on resilienssi. Yhteisöllisellä resilienssillä viitataan yhteisöjen kykyyn kohdata kriisejä, toimia niissä ja huolehtia yhteisön jäsenten hyvinvoinnista.
Kriisien lisäksi resilienssi näkyy tavallisissa arkipäivän tilanteissa. Arjessa resilienssi voi ilmetä esimerkiksi:
uudelleen yrittämisenä epäonnistumisesta huolimatta
luopumisena asioista, jotka eivät enää palvele
myönteisiin asioihin ilolla suhtautumisena
toiveikkuutena
ongelmanratkaisukykynä
Resilientti ihminen pärjää arjessa kohtalaisen hyvin haasteista, stressistä tai muutoksista huolimatta. Vaikka resilienssiä olisi paljon, asiat voivat silti satuttaa, tuntua pahalta, lamauttaa ja pysäyttää. Voimavarat on kuitenkin mahdollista löytää uudelleen vastoinkäymisen jälkeen.
Mitkä asiat vaikuttavat resilienssiin?
Tutkimusten mukaan resilienssiin vaikuttaa kolme tekijää: geenit, persoonallisuus ja ympäristö. Perimällä on resilienssin kehityksessä melko pieni rooli, mutta persoonallisuuden ja ympäristön vaikutus on suurempi.
Jokaisen ihmisen yksilölliset piirteet, kyvyt ja taidot vaikuttavat hänen resilienssiinsä. Optimismi on resilienssiä tukeva persoonallisuuspiirre, pessimismi taas heikentää sitä. Myös kyky löytää toiveikkuutta ylläpitää resilienssiä.Lisäksi resilienssin kehittymiseen vaikuttavat esimerkiksi asuinpaikka ja kulttuuri, elämäntavat ja lapsuuden kokemukset sekä läheiset, kuten perhe ja ystävät. Turvallinen kasvuympäristö ja läheisten tuki kehittävät kykyä sopeutua muutoksiin.
Vastoinkäymisten kohtaamisella on merkitystä resilienssin kehittymisessä. Elämän mittaan ja uusien vastoinkäymisten myötä ihminen kehittää taitoja kohdata erilaisia vastoinkäymisiä, jolloin ajan myötä resilienssi vahvistuu. Toisinaan elämä on kuitenkin kohtuuttoman haastavaa, eikä ihminen pääse rakentamaan uskoa omaan pystyvyyteen. Jos haasteita on todella paljon, usko omaan selviämiseen voi horjua. Joskus vastoinkäymiset voi olla ihan vaan tosi kurjia kokemuksia, eikä aina tarvitse ajatella, että ne kehittäisivät uusia taitoja.
Miten resilienssiä voi vahvistaa?
Pyydä ja tarjoa apua
Arjen haasteet, muutokset ja stressi koettelevat resilienssiä. Kriisit kapeuttavat käytössämme olevia voimavaroja ja silloin muiden apu on tärkeää. Avun pyytäminen, avun antaminen ja avun vastaanottaminen ovat resilienssin kannalta olennaisia taitoja.
Ympäröi itsesi kannustavilla ihmisillä
Myönteinen palaute ja tuki vahvistaa resilienssiä. Keitä sinun turvaverkkoosi kuuluu? Saatko turvaverkoltasi kannustavaa palautetta ja myönteisiä sanoja? Voit itse vahvistaa muiden resilienssiä kannustavalla läsnäololla ja myönteistä palautetta antamalla.
Opettele tunnistamaan omat vahvuutesi ja voimavarasi
Muistele, millä keinoilla olet aiemmin selvinnyt haastavista tilanteista. Mitkä ovat omia vahvuuksiasi ja kuinka voisit hyödyntää niitä? Mitkä asiat lisäävät voimavarojasi arjessa? Muistatko pysähtyä ja pyytää apua, kun olet kuormittunut?
Haasta omaa ajattelutapaasi
Negatiiviset ajatusmallit voivat estää meitä pääsemästä eteenpäin haasteiden keskellä. Toiveikkuuden ylläpitämisellä on suuri merkitys vaikeissa hetkissä. Omalla ajattelutavalla on vaikutusta toipumiskykyyn - lannistutko vastoinkäymisistä vai yritätkö uudelleen?
Huolehdi arjen toimivuudesta
Haastavissa elämäntilanteissa pidä kiinni elämän peruspalikoista: palautumisesta, unesta, ravinnosta ja liikkumisesta. Pyydä tähän tarvittaessa apua. Voit pohtia, millaista on riittävän hyvä arki? Mistä kaikesta voin päästää irti ja missä voin säästää voimavaroja?
Vaali positiivisia tunteita
Toivo ja positiiviset tunteet vahvistavat resilienssiä. Niiden avulla saat voimaa ajatella asioita uudesta näkökulmasta ja löydät lisää omaa hyvinvointiasi tukevia voimavaroja. Positiiviset tunteet myös auttavat avun ja tuen vastaanottamisessa.
Myötätunto itseä ja muita kohtaan
Myötätunnon avulla voi suhtautua itseä ja muita kohtaan lempeästi, hyväksyvästi ja arvostelematta. Mitä sanoisit vastoinkäymisten edessä olevalle ystävälle? Voisitko sanoa saman itsellesi?
Sinä olet selvinnyt aiemminkin
Muista - olet pärjännyt tähänkin asti <3 Poimi mieleesi epäonnistumisten sijaan haasteista selviytymisen kokemukset. Voit vahvistaa myös läheistesi selviytymiskykyä muistuttamalla tästä.

- Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
Resilienssi ja sen vahvistaminen on keskeinen osa mielenterveyden edistämistä. Mielenterveyden edistämisen keinoilla, kuten itsetutkiskelulla, tunnetaidoilla ja arjen hyvinvoinnista huolehtimisella voi kokonaisvaltaisesti parantaa omaa hyvinvointia, mikä myös samalla voi parantaa omaa resilienssiä.