Mielenterveyden aakkoset - Pelaaminen ja mielenterveys
 

Pelaaminen ja mielenterveys

(eng. gaming and mental health)


Mitä on pelaaminen?

Pelaaminen kuuluu monien nuorien vapaa-aikaan. Pelaamisella tarkoitetaan usein lauta-, seura- ja videopelien pelaamista yksin, kavereiden kesken ja/tai verkossa. Joskus pelaamisella voidaan myös tarkoittaa raha- ja uhkapelien pelaamista, joka voi olla addiktoivaa ja monella tavalla haitallista mielenterveydelle. Lisäksi uutisissa on paljon puhuttu videopelien haittavaikutuksista. Kuitenkin pelaamisessa löytyy myös paljon positiivisia puolia, ja harrastuksena se voi monella tapaa edistää nuorten mielenterveyttä. 


Miten pelaaminen voi edistää mielenterveyttä?

Pelaaminen voi monella tapaa kehittää tärkeitä mielenterveystaitoja sekä yksin pelatessa että omien kavereiden keskein. Tässä keskeisiä asioita, miten pelaaminen voi edistää yksilön mielenterveyttä:

Eskapismi: Hyvällä tavalla arjesta irtautuminen pelaamisen avulla voi vähentää stressiä ja ahdistusta sekä tarjoaa vastapainoa koulu- ja työelämään. Positiiviset vastapainon lähteet auttavat meitä rentoutumaan ja palautumaan arjessa.

Sosiaalinen kanssakäyminen: Pelaaminen kavereiden kanssa tai verkossa usein mahdollistaa sosiaalista kanssakäymistä. Pelien kautta voi löytää itsellensä yhteisön myös silloin, kun muuten arjessa ystävien löytäminen voi olla vaikeaa.

Vuorovaikutustaitojen opettelu: Pelaaminen muiden kanssa vaatii usein yhteistyökykyä ja tiimityöskentelytaitoa. Yhdessä ongelmien ratkaisu ja pelissä annettuihin tavoitteisiin pääseminen ovat hyviä tapoja kehittää luonnollisesti vuorovaikutustaitoja mukavan tekemisen ympärillä.

Päätöksenteon, päättelykyvyn sekä luetun ymmärtämisen kehittyminen: Peleissä usein tarjotaan pelaajille erilaisia haasteita erilaisten mekaniikkojen ja tarinankerronnan avulla. Tällöin pääsee pelatessa luonnollisesti harjoittelemaan ongelmanratkaisutaitoja ja luetun ymmärtämistä.

Itseluottamus ja itsetutkiskelu: Pelaamisen tarjoamat onnistumisen kokemukset voivat kasvattaa itseluottamusta. Sekä esimerkiksi videopelit taiteen muotona voivat kehittää itsetutkiskelutaitoja. Pelien tarinat ja hahmot voivat opettaa meille asioita itsestämme ja tunteistamme tavoilla, joita on joskus vaikea pukea sanoiksi.

Lisäksi: Pelaaminen myös kehittää myös muita tärkeitä taitoa, kuten muistia ja reaktionopeutta sekä uuden asioiden oppimistaitoa. Moni nuori oppii myös muun muassa englannin kieltä videopelien pelaamisen kautta.


Ovatko videopelit myös haitallisia mielenterveydelle?

Usein kun keskustellaan videopeleistä ja nuorista, uutiset keskittyvät videopelien haittavaikutuksiin. Esimerkiksi pahoinvoivat nuoret voivat nojautua videopelaamiseen liikaa huonon olon helpottajana, jolloin liiallinen pelaaminen voi vaikuttaa arjenhallintaan negatiivisella tavalla. Videopelaaminen kuitenkin tarjoaa monille nuorille lohtua, ystäviä ja samaistumispintaa sekä luonnollisen keinon opetella mielenterveystaitoja, minkä takia me Yeesillä haluamme keskittyä videopelien positiivisiin vaikutuksiin. 

Pelaamisen ei kuitenkaan tulisi olla vastaus kaikkiin arjen ongelmiin. Niin kuin minkä tahansa tekemisen kanssa, myös itselle mukavia asioita voi tehdä liikaa ja ylisuorittaa, mikä pitkällä tähtäimellä on haitallista meidän mielenterveydelle. Yleisesti pelatessa kannattaa muistaa tauot, ruokailu ja vapaa-aika pois ruudun ääreltä. Kannattaa kuitenkin olla itselle armollinen pelaamisen suhteen. Joskus uuden videopelin kanssa saattaa tulla pelattua normaalia enemmän ja se on täysin ookoo. 

 
mt-abc-sininen.png

    Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?

Pelaaminen voi kehittää monella tavalla jokaiselle tärkeitä mielenterveystaitoja. Esimerkiksi muiden kanssa pelaaminen kehittää vuorovaikutustaitoja, mahdollistaa sosiaalista kanssakäymistä ja luo uusia kaverisuhteita. Pelaaminen myös opettaa meille asioita itsestämme ja omista tunteistamme sekä tarjoaa vastapainoa koulu- ja työarkeen. Niin kuin moni muu harrastus, pelaaminen voi toimia palautumisen ja rentoutumisen keinoa ja vähentää stressiä ja ahdistusta.