Mielenterveyden aakkoset - Omat rajat
 

Omat rajat

(eng. boundaries)



Mitä omilla rajoilla tarkoitetaan?

Rajojen vetäminen tuo meille suojaa ja turvaa. Rajojen ensisijainen tarkoitus ei ole ainoastaan rajata ulkopuolelle, vaan pitää huolta siitä, mikä on rajojen sisällä, eli omasta itsestään. Ne auttavat meitä erottamaan omat halumme, toiveemme ja tarpeemme toisten ihmisten, yhteisöjen tai yhteiskunnan tahdosta ja vaatimuksista.



Omista rajoista kiinni pitäminen

Omien rajojen puolustaminen tarkoittaa sitä, että osaa sanoa ei ja uskaltaa vetäytyä rajoja haastavista tai niitä rikkovista tilanteista. Omien rajojen tunnistaminen ja asettaminen voi tuntua vaikealta, jos on tottunut aina sivuuttamaan omat tarpeensa ja tunteensa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos pelkää konfliktitilanteita ihmissuhteissa tai on tottunut asettamaan muiden tarpeet omien edelle.

Omista rajoista kommunikoimalla ja niistä kiinni pitämällä suojelee myös omaa mielenterveyttä. Jos uhrautuu aina toisten puolesta ja jättää omat tarpeesi ja tunteesi huomiotta, se voi johtaa esimerkiksi kuormittumiseen ja uupumiseen, ongelmiin ihmissuhteissa ja esimerkiksi selittämättömiin fyysisiin vaivoihin.


Miten asettaa rajoja?

Omien rajojen tunnistamista ja niistä kommunikoimista voi harjoitella. Samoin voi oppia olemaan ottamatta liikaa vastuuta itselleen muiden tunteista, tarpeista ja toiveista.

Omia rajoja voi asettaa esimerkiksi…

  • Tunnistamalla omat tarpeet, toiveet ja tunteet

  • Määrittämällä omat rajat

  • Harjoittelemalla rajoista kertomista ja niistä kiinni pitämistä

  • Kertomalla omista rajoistasi

  • Olemalla johdonmukainen, pysymällä vahvana ja opettelemalla sanomaan ei

  • Muistamalla lempeys: Omista rajoista kiinni pitäminen ei ole aina helppoa ja vaatii harjoittelua ja itseen tutustumista!


Erilaisia rajoja

Fyysiset rajat on rajoja, jotka liittyy omaan kehoon ja henkilökohtaiseen tilaan. Jokaisella on oikeus päättää miten, milloin ja millaisessa fyysisessä kanssakäymisessä haluat olla ja kenen kanssa.

Seksuaaliset rajat määrittelevät, mitä haluaa ja mitä ei halua seksuaalisessa kanssakäymisessä. Kaikkeen tarvitaan suostumus, ja suostumuksen voi aina myös vetää takaisin. Seksuaaliset rajat eivät liity vain fyysiseen tekemiseen, vaan myös puheeseen ja esimerkiksi viestittelyyn.

Sanalliset rajat liittyvät siihen, miten haluat että sinulle puhutaan tai miten puhut muille. On mahdollista pyytää, millä tavalla ja millaisella sävyllä haluaa keskustelua käytävän. Lisäksi voi asettaa itselle rajan itsekriittisen ja syyllistävän sisäisen äänen kuuntelemisen suhteen.

Henkiset rajat ovat rajoja, jotka suojelevat omia ajatuksia, uskomuksia ja arvoja. Saat harjoittaa tai olla harjoittamatta uskontoa ja puhua siitä ulkopuolisille itsellesi sopivalla tavalla.

Emotionaaliset rajat suojaavat omia tunteita ja auttavat määrittämään, milloin ja miten jakaa niitä muiden kanssa. Emotionaalisten rajojen puitteissa saa kertoa omista tunteista, toiveista ja ajatuksista ilman mitätöintiä. Ystävyys on monesti ajatusten jakamista ja toistensa tukemista, mutta jokaisella on myös oikeus olla kantamatta liikaa toisen huolia harteillasi. On hyväksyttävää kieltäytyä, kun jokin asia ei ole arvojesi mukaista. Toisten miellyttäminen, liiallisuuksiin menevä kiltteys ja loputon toisen huonon käytöksen ymmärtäminen voi myös rikkoa omia rajoja.

Taloudelliset rajat liittyvät omaan ja muiden rahaan ja varallisuuteen. Jokaisella on oikeus päättää omista rahoista ja olla esimerkiksi lainaamatta rahaa kaverille. Omia rajoja voi myös asettaa itselle esimerkiksi impulssiostosten suhteen.

Sosiaaliset rajat määrittävät, kenen kanssa haluaa viettää aikaa ja miten paljon. Sosiaalisia rajoja määrittäessä voi pohtia, viettääkö aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa viihtyy? Tunteeko syyllisyyttä, jos haluaa olla yksin? Osaako vetäytyä tilanteista, joissa ei tunne oloasi hyväksi?

Työhön tai kouluun liittyvät rajat suojaavat jaksamista, palautumista ja omaa arkea. Rajoista voi pitää kiinni välttämällä ylisuorittamista, pitämällä taukoja, rajata työ- ja opiskeluaikaa. Jokaisella on oikeus siihen, että omia rajoja kunnioitetaan myös töissä.

Ajalliset rajat liittyvät siihen, miten jokainen käyttää omaa aikaansa ja kuinka paljon antaa aikaansa muille. Jokaisella on oikeus käyttää aikaa itselle merkityksellisiin ja tärkeisiin asioihin ja priorisoida ajankäyttöä omien arvojen mukaisella tavalla.



Mitä toisten rajojen ylittäminen voi olla?

Myös toisten rajoja voi ylittää - joskus sitä tarkoittamatta. Tämä voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi…
  • Oletusten tekemistä toisesta ihmisestä

  • Omien tunteiden purkamista toiseen loukkaavasti

  • Toista kuormittavaa ylijakamista

  • Toisen fyysisen tilan ja kehon koskemattomuuden kunnioittamattomuutta



Kommunikointi kannattaa!

Joskus omista rajoista voi tulla pidettyä kiinni liiankin hanakasti, kun yrittää suojella itseään. Tämä voi myös johtaa siihen, että eristäytyy muista ja rakentaa todella paksun suojamuurin itsen ja muiden välille.

Toiselta osapuolelta tuleva kunnioittava kysyminen voi hyvällä tavalla madaltaa omia rajoja ja suojamuuria. Joissakin tilanteissa jokin toiminta voi tuntua itselle hyvältä, kun taas toisissa tilanteissa taas ei. Tämä on ymmärrettävää ja tämän vuoksi on tärkeää kommunikoida avoimesti omista toiveista ja tarpeista.

 
mt-abc-sininen.png

    Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
    Omien rajojen puolustaminen tarkoittaa sitä, että osaa sanoa ei ja uskaltaa vetäytyä rajoja haastavista tai niitä rikkovista tilanteista. Jatkuva omien tarpeiden sivuuttaminen ja toisten puolesta uhrautuminen voi johtaa esimerkiksi kuormittumiseen, uupumiseen sekä fyysisiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Omista rajoista kommunikoimalla ja niistä kiinni pitämällä suojelee omaa omaa mielenterveyttä.