Mielenterveyden riski- ja suojatekijät
(eng. risk and protective factors of mental health)
Mielenterveyden riski- ja suojatekijät ovat tekijöitä, jotka joko auttavat hyvän mielenterveyden ylläpitämistä tai ovat vaaraksi sen ylläpidolle. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Mitä ovat mielenterveyden riski- ja suojatekijät?
Mielenterveyden suoja- ja riskitekijät ovat asioita, jotka joko auttavat ylläpitämään hyvää mielenterveyttä tai uhkaavat sitä. Suojatekijöitä voivat olla esim. hyvät ihmissuhteet ja tukiverkko, fyysinen terveys ja vaikuttamismahdollisuudet. Riskitekijöinä voi olla esim. yksinäisyys, syrjintä ja traumaattiset kokemukset.
Suoja- ja riskitekijät voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Sisäiset tekijät ovat henkilöön itseensä liittyviä asioita, esim. geneettiset tekijät ja itsetunto. Ulkoiset puolestaan ympäristöön ja olosuhteisiin liittyviä tekijöitä, esim. sosiaalinen tuki, työ ja elinympäristö. Sekä sisäiset, että ulkoiset riskitekijät voivat olla lyhyt- tai pitkäkestoisia, mutta lyhytkestoisetkin riskit, kuten traumaattiset kokemukset, voivat vaikuttaa pitkään.
Osaan suoja- ja riskitekijöistä voi vaikuttaa itse oman arjen valinnoilla, mutta osa on esimerkiksi perittyjä ominaisuuksia. Myös yhteiskunnan rakenteet vaikuttavat suoja- ja riskitekijöihin nuorten elämässä, koska rakenteilla on suora vaikutus nuorten mahdollisuuksiin elämässä.
Olemme kaikki erilaisia ja tulemme eri lähtökohdista. Sama asia voi tilanteesta riippuen olla joko suoja- tai riskitekijä, esim. perhe voi tukea ja ylläpitää mielenterveyttä, mutta perhe voi myös kuormittaa, jolloin se on riskitekijä.
Lisää esimerkkejä riski- ja suojatekijöistä:
Mielenterveyden riskitekijät:
Geneettiset riskitekijät
Haasteet ihmissuhteissa
Yksinäisyys
Vähemmistöstressi ja syrjintä
Talousvaikeudet
Päihteet ja riskikäyttäytyminen
Traumaattiset kokemukset
Mielenterveyden suojatekijät:
Fyysinen terveys
Hyvät ihmissuhteet ja tukiverkko
Koulu- tai työpaikka
Hyvä itsetunto
Toimeentulo
Mahdollisuus elää arvojen mukaan
Vaikuttamismahdollisuudet
Joskus on olemassa tekijöitä, jotka voivat olla samanaikaisesti sekä riski- että suojatekijä omalle mielenterveydelle. Esimerkiksi yksilön oma perhe voi tukea hyvän mielenterveyden ylläpitämistä tai uhata sitä. Mielenterveyttä suojaavassa perheessä yksilöllä on turvallinen olo, ja hänet hyväksytään sellainen kun hän on. Vastaavasti perheessä, jossa yksilön identiteettiä ei hyväksytä ja ilmapiiri on turvaton, on riskitekijä yksilön mielenterveydelle.

- Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
- Mielenterveyden edistämistä voi harjoittaa lisäämällä mielenterveyttä tukevia suojatekijöitä ja karsimalla riskitekijöitä. Mielenterveyden riski- ja suojatekijöiden tunnistaminen omassa elämässä on tärkeä mielenterveystaito.
Materiaaleja:
Yeesin oppilaitostyön materiaalit: Mielenterveyden suoja- ja riskitekijät (pdf)