Jaksaminen ja uupumus
(eng. managing and burnout)
Mitä on jaksaminen?
Jaksamisella tarkoitetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia eli mielenterveyden ja fyysisen terveyden tilaa. Jaksaminen on yksilöllistä, sillä se riippuu jokaisen omista kuormittavista tekijöistä ja voimavaroista. Jokaisella on omat keinonsa arjen tasapainon ylläpitämiseen. Jaksamiseen vaikuttaa monet asiat, kuten esimerkiksi toimintakyky, motivaatio, ympäristö, sosiaaliset suhteet, opiskelutaidot, tuen ja avun saaminen.
Mitä on opiskelu-uupumus?
Uupumus on opiskeluun liittyvä stressioireyhtymä, joka muodostuu vakiintuneen määritelmän mukaan kolmesta tekijästä:
1) Uupumusasteisesta väsymyksestä
2) Kyynisestä suhtautumisesta koulunkäyntiin tai opiskeluun
3) Riittämättömyyden tunteesta opiskelijana.
Myös uupumuksen emotionaalinen (esim. tunnesäätely vaikeutuu) ja kognitiivinen (esim. muisti heikkenee) ulottuvuus on hiljattain huomioitu tutkimuksessa. Opiskelu-uupumus vaikuttaa myös oppimiseen, sillä uupuneena on vaikeampaa keskittyä opiskeluun.
Ihminen kestää suurta kuormitusta ja ruuhkahuippuja, kunhan hänellä on mahdollisuus palautumiseen. Liiallinen ja jatkuva paine ja stressi kuormittaa elimistön palautumisjärjestelmän ja voi johtaa uupumiseen. Kuka tahansa terve ihminen voi uupua, jos kuormitus on liiallista ja liian pitkäaikaista. Jos tunnistat itsessäsi pitkäaikaista väsymystä, se on usein ensimmäinen merkki uupumuksesta. Erityisesti tällöin on tärkeä huolehtia omasta jaksamisesta.
Miten uupumusta voi ehkäistä?
Mihin voi itse vaikuttaa?
Tasapainon ylläpitäminen omassa arjessa eli palautumisen ja voimavarojen tukeminen kuormituksen vastapainona
Kokonaisvaltainen hyvinvointi eli mielenterveyden huoltaminen sekä fyysinen perushuolto (ravinto, liikkuminen, uni ja lepo)
Itsemyötätunnon ja armollisuuden harjoittelu
Opettele tunnistamaan levon ja palautumisen tarpeesi
Hae apua ja tukea ajoissa: oman oppilaitoksen opiskeluhuolto, kunnalliset ja matalan kynnyksen palvelut
Kysy myös muilta mitä kuuluu: yhteisöllisyyden ja sosiaalisten suhteiden merkitys jaksamiselle on suuri
Mitkä tekijät vaikuttavat opinnoissa?
Opiskelutaitojen harjoittelu (esimerkiksi kyky etsiä tietoa eri lähteistä, tiedon omaksuminen, merkityksien ymmärtäminen ja muistin tukeminen.
Opiskelun tuki oppilaitoksessa (esimerkiksi erityisopetus, yksilöllinen tuki, opinto-ohjaus, ryhmänohjaajan tuki, opiskeluhuolto, kurssikokeisiin liittyvä tuki kuten lisäaika)
Mielenterveystaidot ja mielenterveyden tukeminen ovat esillä: puhutaan mielenterveydestä, jaksamisesta ja tuesta avoimesti
Omasta jaksamisesta huolehtiminen on kuormituksen ja palautumisen välisen tasapainon ylläpitämistä. Jos kuormitus on jatkuvaa ja liiallista, kuka tahansa voi uupua. Uupumiseen vaikuttaa myös yksilöllisten tekijöiden lisäksi myös esimerkiksi kouluympäristö ja muut itsestä riippumattomat tekijät. Uupumuksesta on mahdollista toipua, kun saa apua ja tukea. Jaksaminen ja uupumus on yksilöllistä, ja hyvä itsetuntemus auttaa löytämään omat voimavarat ja keinot jaksamisen tukemiseen.

- Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
Jaksamisen eli mielenterveyden ja fyysisen terveyden muodostaman hyvinvoinnin tilan tukeminen on mielenterveyden edistämistä. Uupumus on liiallisesta stressistä ja kuormituksesta johtuva stressioireyhtymä, mikä on mielenterveydelle riskitekijä. Omasta jaksamisesta huolehtiminen ja uupumuksen tunnistaminen on tärkeä osa tasapainoista elämää.
Materiaaleja:
Jaksaminen ja uupumus (Mitä kuuluu? -materiaali)