Mielenterveyden aakkoset - Arjenhallinta
 

Arjenhallinta

(eng. daily life management)


Mitä on arjenhallinta?

Arjenhallinta on osa elämänhallintaa ja se koostuu monesta osasta. Usein arjenhallinnalla viitataan oman arjen sujuvuuteen. Se koostuu esimerkiksi ajanhallinnasta, mahdollisista töistä ja/tai opinnoista, vapaa-ajasta, rutiineista, sosiaalisista suhteista, levosta ja monesta muusta asiasta, jotka ovat päivittäisessä elämässä läsnä.

Jokaisella meillä on oma tapa jäsentää arkea ja suunnitella ja käyttää aikaa. Keinot, jotka sopivat itselle eivät välttämättä sovi toiselle. On hyvä etsiä itselle sopivia toimintatapoja, jotta arki sujuu ja on hallinnan tunnetta.


Mikä haastaa arjenhallintaa?

Moni asia voi haastaa arjenhallintaa ja onkin tärkeää tunnistaa juurisyyt haasteiden taustalla, jotta voi löytää itselle sopivat toimintatavat ja rakentaa tasapainoista ja mielekästä arkea. Haasteina voi olla esim. stressi ja kuormitus, neuroepätyypillisyyden haasteet, motivaation puute, prokrastinaatio eli vitkuttelu ja riittämätön lepo, ravinto ja liikunta. Oman arjenhallinnan haasteet näkyvät yksilön tason lisäksi yhteisön, kulttuurin ja yhteiskunnan tasoilla.

Haasteiden tunnistamisessa voi lähteä liikkeelle pohtimalla omia toimintatapoja itsenäisesti tai ammattilaisen, esim. koulun terveydenhoitajan tai psykologin avulla.


Miten harjoitella arjenhallintaa?

  1. Tunnista haaste

  • Arjenhallintaa voi haastaa moni asia, esimerkiksi talousvaikeudet tai liiallinen stressi.

  • Mieti mikä omassa arjessa tuntuu vaikealta tai millaisissa tilanteissa arki tuntuu haastavalta.

  • Mieti mahdollisimman konkreettisia arjen haastajia, joita voit käydä ratkomaan.

  • Ota yksi haaste kerrallaan fokuksen kohteeksi, ettet haukkaa liian isoa palaa kerralla.

  1. Haasteen ratkominen

  • Pohdi, mikä voisi olla haasteeseen ratkaisu. Esimerkiksi kalenterointi tai to do-listat voivat auttaa kiireistä arkea.

  • Ota uusi arkea helpottava tapa osaksi omia rutiineita. Esimerkiksi seuraavan viikon kalenteroinnille voi varata aikaa joka sunnuntai.

  • Uusien rutiinien luomiseen menee paljon aikaa ja energiaa, joten huomioi se omassa arjessa.


Yeesin vinkit arjenhallintaan

  • Listojen tekeminen: esim. To do -lista tai Done-lista. Kirjaa To do -listaan esimerkiksi 3 asiaa, jotka haluat saada päivän aikana tehdyksi. Huomioithan, että listaan ei kannata laittaa liikaa asioita tai ainakin ne kannattaa jakaa tasaisesti tuleville päiville. Done-listaan taas kirjataan ne asiat, jotka on tehty päivän aikana.

  • Isojen kokonaisuuksien palastelu pienempiin osiin: esim. kokeisiin tulevan aineiston pilkkominen sopivaksi luku-urakaksi ettei viimeisenä iltana tarvitse kahlata koko teosta kerralla läpi.

  • Priorisointi: omien tavoitteiden pohdinta ja niiden selkeyttäminen. Tavoitteita voi olla sekä pitkälle aikavälille että lyhyelle.

  • Kalenterin käyttäminen: esim. sähköinen puhelimen kalenteri tai fyysinen kalenteri.

  • Tauot ja palautuminen: Lepo on osa arjenhallintaa. Säännöllisten taukojen kalenterointi voi auttaa niiden muistamisessa. Varaathan riittävästi aikaa itselle mieluisaan tekemiseen <3

  • Kaikkea ei tarvitse tehdä. Muista myös rajata ja kieltäytyä ylimääräisestä!


Arjenhallintatyökaluja voi hyödyntää halutessaan, mutta muistathan etsiä juuri sinulle sopivat keinot!


 
mt-abc-sininen.png

    Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?
    Arjenhallinta on tärkeä osa mielenterveyden edistämistä, sillä oman arjen kulmakivien sekä ajankäytön järjestely ja pohdinta auttaa huolehtimaan itselle tärkeistä asioista esim. omasta hyvinvoinnista. Arjenhallinta myös voi toimia stressinhallinnan keinona; Etukäteen suunnittelu voi lievittää jännitystä.


 

Miten liittyy mielenterveyden edistämiseen?

Arjenhallinta on tärkeä osa mielenterveyden edistämistä, sillä oman arjen kulmakivien sekä ajankäytön järjestely ja pohdinta auttaa huolehtimaan itselle tärkeistä asioista esim. omasta hyvinvoinnista. Arjenhallinta myös voi toimia stressinhallinnan keinona; Etukäteen suunnittelu voi lievittää jännitystä.

 

Materiaaleja:

Apuvälineet oppimiseen ja arkeen (pdf)

Mikä voi haastaa arjenhallintaa? (pdf)

Vinkkejä arjenhallintaan (pdf)