Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Mitä tehdä, jos ajautuu somessa ahdistavan sisällön pariin?

Mitä tehdä, jos ajautuu somessa ahdistavan sisällön pariin?

21.03.2025

Kokosimme vinkit, joilla voit päästä eroon haitallisesta somesisällöstä sun for you -pagella.

Yeesin vapaaehtoiset Tuuli, Jade, Nina ja Anni olivat keskustelemassa TikTokin mielenterveyssisällöistä Yle MOT -ohjelmassa Surullinen sovellus (17.3.2025). Vapaaehtoisemme puhuivat monelle tutusta ilmiöstä - kun TikTokin pahalle, synkälle puolelle joutuu, on vaikeaa päästä pois. 

Some voi tarjota inspiraatiota, iloa ja yhteisöllisyyttä, mutta toisinaan se voi myös ahdistaa. On tärkeää tunnistaa, milloin sisältö alkaa vaikuttaa negatiivisesti omaan oloon ja mielenterveyteen. Tässä blogitekstissä käymme läpi, mitä voit tehdä, jos ajaudut TikTokissa ahdistavan sisällön pariin.

1. Älä jää yksin

Jos näkemäsi sisältö aiheuttaa ahdistusta tai jää pyörimään mieleesi, muista, että sinun ei tarvitse käsitellä sitä yksin. Puhuminen turvalliselle aikuiselle, kuten vanhemmalle, nuorisotyöntekijälle tai kuraattorille, voi helpottaa oloa.

2. Vaikuta algoritmiin

Jos huomaat, että feedisi täyttyy ahdistavista julkaisuista, voit tehdä esimerkiksi näin:

  • Paina ”En ole kiinnostunut” -painiketta häiritsevien videoiden kohdalla.

  • Päivitä ”Sinulle”-syötettä saadaksesi uudenlaista sisältöä.

  • Laita päälle rajoitettu tila, joka suodattaa haitallista materiaalia.

  • Hae tietoisesti positiivista sisältöä hakusanoilla, jotka liittyvät hyvään fiilikseen.

  • Voit myös luoda kokonaan uuden tilin ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

3. Tilalle hyvää mieltä tuovaa tekemistä

Millainen tekeminen tuo sinulle iloa ja hyvää fiilistä? Ehkä se on mopoilu, ulkoilu, lempisarjan katsominen, ruoanlaitto, musiikin kuuntelu tai ajan viettäminen ystävien kanssa. Tärkeintä on, että löydät arkeesi tekemistä, joka tukee hyvinvointiasi.

4. Tunnista haitallinen sisältö ja sen vaikutukset

Saako somesisältö sinut tuntemaan olosi levottomaksi, surulliseksi, pelokkaaksi tai vihaiseksi? Nämä ovat merkkejä siitä, että sisältö voi olla mielenterveydelle haitallista. Myös fyysiset oireet, kuten sydämen hakkaaminen, hengityksen kiihtyminen tai lihasten jännittyminen, voivat kertoa siitä, että katsomasi sisältö ei tee hyvää.

5. Tuntuuko sisältö hyvältä vai vain tutulta?

Joskus haitallinenkin sisältö voi tuntua oudolla tavalla lohdulliselta. Se voi johtua siitä, että se osuu omiin kipukohtiin tai herättää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Silloin voi olla vaikea lopettaa katsominen, vaikka haluaisikin. On tärkeää pysähtyä ja pohtia, miksi jokin sisältö vetää puoleensa ja miten se oikeasti vaikuttaa omaan oloon.

Algoritmit ovat isojen someyhtiöiden käsissä

Vaikka algoritmeihin voikin jonkin verran vaikuttaa, muista, että ne ovat loppupeleissä isojen someyhtiöiden säätelemiä. Vastuu haitallisen sisällön rajoittamisesta ja poistamisesta on somealustoilla. Sinussa ei ole mitään vikaa, vaikka olisitkin ajautunut ahdistavan sisällön pariin. <3 On tosi luonnollista, että haitalliset somevideot ahdistaa.