Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Vapaaehtoisen blogiteksti: Yhteisöllisyys

Vapaaehtoisen blogiteksti: Yhteisöllisyys

03.12.2024

Yeesin loppuvuoden viestintäteemana on ollut "yhteisön voima". Yhteisöillä on suuri merkitys nuorten mielenterveydelle. Yeesin vapaaehtoinen kirjoitti yhteisöjen merkityksestä.


Mitä tulee mieleen sanasta yhteisöllisyys? Ehkä kaveriporukka, kerhotoiminta ja harrastukset. Tai verkostoituminen, itsensä määrittely ryhmän kautta ja toisiin samastuminen. Tai kenties perhe, suku ja lähimmäiset. Yhteisöt ja yhteisöllisyys voi olla kaikkea tätä, ja vielä paljon enemmänkin. Yhteisöllä tarkoitetaan joukkoa ihmisiä, joilla on jotakin yhteistä, ja jotka jollain tavalla toimivat keskenään.

Me ihmiset olemme laumaeläimiä. Esihistoriamme takia koemme vastoin omaa tahtoamme yksin jäämisen uhkana ja vastaavasti turvalliseen yhteisöön kuulumisen palkitsevana. Sillä ei ole juuri väliä, mikä on se yhteisö, johon kuulumme. Tärkeämpää on kokemus siitä, että kuulumme joukkoon ja tulemme nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin olemme. Yhteisö voi tuoda hankalassakin elämäntilanteessa merkityksellisyyden tunnetta ja turvaa. Siten yhteisöön kuuluminen on useimmiten yksilön mielenterveyttä edistävä asia. 

Yeesin Discord on turvallinen 
yhteisö, joka on tarjonnut minulle sen tunteen silloinkin, kun se on muissa elämäni yhteisöissä rakoillut. Verkkopohjaisissa yhteisöissä on lisäksi se hyvä puoli, että toimintaan voi osallistuamissä ja milloin tahansa omien resurssien mukaan, ja yleensä paikalla on aina joku toinenkin, eikä koskaan tarvitse kokea jäävänsä yksin. Yeesin discordiin liittyminen onkin ollut yksi suurimmista yksittäisistä mielenterveysteoista, mitä olen itselleni tehnyt.

Yhteisön positiiviset vaikutukset yksilöön tulevat näkyville parhaiten, kun ilmapiiri on hyvä eikä yhteisössä suvaita kiusaamista tai syrjintää. Onko turvallisempi tila tuttu käsite? Turvallisemman tilan periaatteisiin kuuluu esimerkiksi juuri syrjimättömyys, toisten huomioon ottaminen ja kunnioittaminen, sekä epäasialliseen toimintaan puuttuminen. Mikäli näissä periaatteissa on puutteita, voi yhteisö tuntua voimavaroja kuluttavalta.


Turvallisemman tilan periaatteiden toteutuminen lähtee yksilöistä, mutta koko yhteisöllä on viime kädessä rooli niiden toiminnassa. Jonkinlaisten sääntöjen sopiminen ja sen varmistaminen, että kaikki ovat ymmärtäneet, mistä niissä on kyse, ja miksi niitä on tärkeä noudattaa, voi auttaa luomaan turvallisemman tilan. Sääntöjen tulee olla selkeitä, loogisia ja 
kaikille yhteisiä, eikä niihin saa jäädä tulkinnanvaraa. Säännöt on hyvä tehdä kirjallisena ja jokaiselle saavutettavassa muodossa. Myös virheitä tulee voida tehdä eikä niistä turvallisessa tilassa rankaista yksilöä, vaan huomautetaan asiallisesti. Ihannetilanteessa mokan jälkeen tajuaa itse pyytää tarvittaessa anteeksi, ja asia on sillä käsitelty. Sääntöjen rikkomista ei siis pidä joutua pelkäämään turvallisessa tilassa, mutta sääntöjä tulee kuitenkin kunnioittaa. Tahallista tai toistuvaa epäasiallista käytöstä ei tarvitse koskaan sietää.

Muistetaanhan pitää yhteisöt turvallisina kaikille! Pidetään huolta toisistamme ja varmistetaan, ettei kukaan jää yksin. Jo yksikin ystävällinen hymy voi pelastaa toisen päivän.

Tekstin on kirjoittanut Yeesin vapaaehtoinen nimimerkillä “Syksy”