Ajankohtaista
Sotejärjestöjen tulevaisuus: Kriisinkestävyys ja yhteistyö
17.09.2024
Syyskuun alun budjettiriihi on tuonut sosiaali- ja terveysjärjestöille merkittäviä haasteita. Yeesin osalta nykyiset kohdennetut avustukset näyttäisivät säilyvän vielä vuoden 2025 osalta leikkauksilta, mutta päättyvien Muudi- ja verkkotyö-hankkeiden toiminnan jatkolle ei tässä tilanteessa helposti löydy avustusta STEA:Ita. Suurella osalla 800 avustuksia saatavalla järjestöllä tilanne on erittäin haastava. Leikkaukset uhkaavat erityisesti ennaltaehkäiseviä palveluita, kuten nuorten mielenterveystyötä, mikä on huolestuttavaa koko järjestökentälle.
Sotejärjestöjen toiminta ei ole pelkkä menoerä, vaan investointi ihmisten hyvinvointiin. Viime vuosina mielenterveystyön merkitys on korostunut, ja tilastot vuodelta 2022 osoittavat, että mielenterveysongelmat aiheuttivat Suomessa yli miljardin euron kustannukset sairauspoissaoloina. Tämä on selvä viesti siitä, kuinka kalliiksi yhteiskunnalle tulee, jos emme panosta ennaltaehkäisevään työhön nyt.
Arvot ja inhimillisyys kriisien keskellä
Kriisien keskellä on tärkeää pitää kiinni järjestöjemme arvoista, erityisesti lempeydestä ja inhimillisyydestä. Emme voi ratkaista kaikkia maailman ongelmia, kuten ilmastonmuutosta, inflaatiota tai sotia, mutta voimme tuoda toivoa ja valoa ihmisten arkeen. Järjestökenttä on murroksessa, ja meidän tulee kirkastaa oma ydintehtävämme sekä löytää uusia tapoja yhdistää voimavaroja ja uskaltaa luoda kollektiivisia ratkaisuja.
Järjestöjen kriisinkestävyys ja neuvottelutaidot keskiöön
SOSTEn järjestöjohtajien päivässä Helsingissä 10.9. korostettiin, että emme voi pitää kaikkea ennallaan. Tarvitaan rohkeutta haastaa ministeriöitä, nykyiset toimintatavat ja byrokratia. On aika miettiä tulevaisuuden mahdollisuuksia ja kehittää uusia yhteyksiä järjestöjen välille. Yhteistyö ja innovatiiviset ratkaisut ovat avainasemassa.
Järjestöjen on tärkeää osallistua aktiivisesti neuvottelupöytiin ja vaatia tilaa keskustelulle. Meidän tulee oppia neuvottelemaan paremmin, ei ainoastaan puolustaaksemme omia tarpeitamme, vaan löytääksemme ratkaisuja, jotka hyödyttävät koko kansalaisyhteiskuntaa. Tulevaisuuteen katsominen, realiteettien tunnistaminen ja uusien skenaarioiden luominen ovat nyt avainasemassa.
Jenna Wahlstén
Puheenjohtaja
Nuorten mielenterveysseura Yeesi