Ajankohtaista
Syyskuun teema: Vuorovaikutustaidot
10.09.2023
Syyskuun teemana Yeesissä on vuorovaikutustaidot. Vuorovaikutustaidoilla voi parantaa kuulluksi tulemisen ja hyväksynnän tunteita, ja täten edistää omaa ja muiden mielenterveyttä. Miten vuorovaikutustaitoja voi kehittää? Entä mitä tarkoittaa gaslightaaminen? Teemaa käsitellään yhteistyössä Parisuhdekeskus Katajan Gaslight-hankkeen kanssa.
Mitä ovat vuorovaikutustaidot?
Me ihmiset olemme riippuvaisia toisista ihmisistä. Samalla, kun olemme vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, aivomme kehittyvät, sekä tunteet ja käsitys itsestämme muodostuvat. Meillä on tarve tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja ymmärretyksi.
Vuorovaikutustaidot tulevat käyttöön vuorovaikutustilanteissa. Niitä käytetään esimerkiksi silloin, kun tavataan uusia tai tuttuja ihmisiä, kysytään neuvoa tai työskennellään ryhmässä.
Kaikilla lienee kokemuksia siitä, miten lämmin ja arvostava vuorovaikutus sekä aito kohtaaminen tuo meille parempaa mieltä. Samoin tiedämme, miltä tuntuu kun vastapuoli on vuorovaikutustilanteessa tyly, torjuva tai tuomitseva.
Kuulluksi tuleminen vahvistaa mielenterveyttä. Se luo meille tärkeän ja hyväksytyn olon. Voit itse kehittää kuuntelemisen taitoja ja olla hyvä kuuntelija muille, mutta myös kehittää niitä taitoja, joilla tulet itse kuulluksi.
Vuorovaikutustaito on myös löytää itselle sopiva ja luonteva tapa vuorovaikutukseen. Jollekin vuorovaikutus voi olla helpompaa esimerkiksi kirjoittamalla, toiset käyttävät vuorovaikutukseen kuvakortteja. Taitoa on myös tunnistaa, missä vuorovaikutustaidoissa on itse vahva ja missä tarvitsee vielä treenausta.
Vuorovaikutus yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan tasolla
Tiesitkö, että vuorovaikutukseen vaikuttaa todella moni asia eri tasoilla? Esimerkiksi kun oot tapaamassa ystävää, tilanteeseen vaikuttaa se, millanen päivä sulla on, mitä sä odotat siltä näkemiseltä ja miten sä oot oppinu kohtaamaan erilaisia tunteita. Toisaalta myös sun ystävän fiilis vaikuttaa suhun, etkä oo koskematon sille, millä tavalla se sut kohtaa. Ehkä sillä on huono päivä ja se purkaa sen suhun tai ehkä sen ilo ja energisyys tarttuu ja piristää sun päivää ja mielialaa.
Ryhmässä vuorovaikutukseen vaikuttaa ihmisten välinen dynamiikka. Esimerkiksi kun keskustelet itsellesi tutussa ryhmässä, on sinun ehkä helpompi olla avoimempi, koska tiedät jo muiden tavat olla ja keskustella. Teillä on syntynyt jo omia vitsejä ja ymmärrätte toisianne. Uudessa ryhmässä vuorovaikutus voi taas tuntua alkuun jännittävältä, koska teidän välillä ei ole välttämättä vielä syntynyt tietynlaista turvaa ja luottamusta, etkä voi olla varma muiden tavoista ja asenteista.
Yhteiskunnan tasolla taas vuorovaikutukseen voivat vaikuttaa esimerkiksi sen hetkinen yhteiskunnallinen tilanne sekä eri kulttuurit. Joissakin kulttuureissa voi olla esimerkiksi aiheita, joista ei voi puhua yhtä avoimesti kuin jossakin toisessa kulttuurissa. Kulttuurierot vaikuttaa myös mm. ihmisten arvoihin ja tapoihin toimia. Etuoikeudet vaikuttavat vuorovaikutukseen ja siihen, kuinka paljon ihminen kokee turvaa eri vuorovaikutustilanteissa. Esimerkiksi aiemmat kokemukset syrjinnästä ihonvärin, vammaisuuden tai seksuaalisen suuntautumisen takia voivat vaikuttaa ihmisen asenteeseen erilaisissa kohtaamisissa. Tällöin ihminen saattaa olla vuorovaikutustilanteessa esimerkiksi puolustautuva ja tuntea olonsa turvattomaksi.
Kaikkiin näihin tasoihin vaikuttaa todella moni asia, ja tässä postauksessa onkin vain pieni osa niistä. Tuleeko sinulle mieleen lisää?
Ristiriitojen ratkaisun tukeminen
Ristiriidat ovat luonnollinen ja väistämätön osa elämää. Ristiriitoihin törmää kaikissa ihmissuhteissa, koska yksilöt ovat aina erilaisia, eikä kukaan voi aina olla kaikesta samaa mieltä. Missä tahansa suhteessa olevat henkilöt ovat toisistaan erillisiä tyyppejä, jotka tuntevat, kokevat ja toimivat eri tavoin.
Erilaiset näkemykset antavat tilaa kasvaa ja oppia. Parhaimmillaan ne ovat meitä eteenpäin vievä voima. Erilaisuus voi myös olla monella tapaa ihmissuhteen myönteisen vetovoiman tärkeä tekijä. Erilaisuus antaa mahdollisuuden oppia toiselta uusia asioita ja erilaiset taidot hyödyttävät molempia samalla ajatuksella kuin hyvässä tiimissä erilaiset taidot hyödyttävät koko ryhmää.
Olennaista on hyväksyä, että ristiriidat ovat luonnollinen seuraus erilaisuudesta. Se, miten erilaiset tavat toimia ja ajatella, kohdataan, on ihmissuhteen kannalta tärkeä asia. Ristiriidat ova ihmissuhteen kannalta merkittäviä kohtia. Ne joko lisäävät me-henkeä tai kiskovat erilleen, riippuen tavastamme ratkaista ristiriitoja.
Sumuttamisesta kunnioittaviin sanoihin
Gaslighting -termillä tarkoitetaan toisen ihmisen todellisuutta ja tunteita kyseenalaistavaa ja/tai vähättelevää puhetta. Yksi tärkeä vuorovaikutustaito on kiinnittää huomiota, miten muille puhuu. Saatat arkisessa keskustelussa huomaamattakin sanoittaa asioita toista loukkaavasti, vaikka sun ajatus sen takana ei olisikaan toisen satuttaminen tai gaslightaaminen.
Kuinka tunnistaa sinuun kohdistuva gaslight ihmissuhteissa:
-
Jatkuva valehtelu ja asioiden vääristely: Henkilö väittää, ettet muista asioita tai että muistat asioita väärin, vaikka tiedät totuutesi. Hän sanoo, ettei olisi tehnyt tai sanonut jotain siitä huolimatta, että sinulla on todisteita.
-
Tunteitasi ja saavutuksiasi vähätellään tai kyseenalaistetaan: Sun tunteita ei huomioida, väitetään perusteettomiksi tai liitoitelluiksi.
-
Sinua vertaillaan muihin: Henkilö vertailee sinua muihin ihmisiin ja väittää sinun olevan huonompi kuin he.
Mistä tietää, että itse käyttää kaasuvalotusta?
-
Kerrot toisen olevan väärässä, kun hänen mielipiteensä eroaa sinun mielipiteestäsi
-
Toisen henkilön ollessa loukkaantunut tai allapäin, kerrot hänen ylireagoivan. Et halua kuunnella hänen näkökulmaa tilanteesta, vaan suljet hänet emotionaalisesti pois
-
Valehtelet usein ja koet helpommaksi valehdella, kuin kohdata esimerkiksi hankalan keskustelun tai tilanteen
-
Välttelet riitoja esimerkiksi poistumalla paikalta, etkä halua keskustella niistä jälkikäteen - jatkat elämääsi, kuin mitään ei olisi tapahtunut