Ajankohtaista
Työntekijän tunnelmia Sekasin-ryhmächatista
03.07.2024
Yeesin työntekijä pohti Sekasin-ryhmächattia ja sen merkitystä itselle ja nuorille.
Mikä ihmeen ryhmis?
“Moikka, kiva, kun oot mukana!”. Näin tervehdin ryhmiskävijöitä ja näin myös haluan tervehtiä sinua, blogin lukijaa.
Ryhmis tarkoittaa Sekasin-chatin alustalla neljästi viikossa pidettävää ryhmächattia, johon kaikki 12–29-vuotiaat nuoret ovat tervetulleita keskustelemaan. Sekasin pitää ryhmistä auki maanantaisin klo 19–21 ja Yeesi tiistaista torstaihin klo 18–20. Ryhmis on suunniteltu Sekasin yksilöchatin kävijöille anonyymiksi olohuoneeksi, jossa he voivat odottaa yksilöchattiin pääsyä ja jutella muiden nuorten kanssa. Koen kuitenkin, että ryhmis ei ole pelkästään yksilöchatin jonotuspaikka, vaan myös nuorten oma, vertaistuellinen yhteisö, jossa pääsee jakamaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan yhdessä muiden nuorten kanssa. Ryhmiksen aukioloaikoina paikalla on aina myös työntekijä varmistamassa, että ryhmiksessä toimitaan turvallisemman tilan periaatteiden mukaisesti. Ryhmiksessä nuorten kanssa keskustelevat me työntekijät ja Yeesin vapaaehtoiset. Nyt ryhmiksen työntekijänä kerronkin, mikä merkitys ryhmiksellä on minulle.
Ryhmis on saavutettavampi nuorelle
Palatakseni alun tervehdykseen, ajattelen, että ryhmiksessä jokainen voi olla aidosti oma itsensä. Me jokainen ryhmiksessä oleva, työntekijä, kävijä tai vapaaehtoinen, luomme ilmapiiriä, jossa jokainen tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on ja saa osallistua sillä tavoin kuin tuntuu hyvältä. Jokainen ihminen tarvitsee kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemusta toisilta ihmisiltä. Pyrimme ryhmiksessä vahvistamaan näitä kokemuksia. Ryhmiksessä kävijän ei tarvitse välttämättä jutella mitään, jos ei halua, vaan jo pelkkä seuraaminen on arvokasta. Koen, että ryhmis ja verkkotyö ylipäätään voivat olla saavutettavampi nuorisotyön muoto esimerkiksi vähemmistöön kuuluville nuorille. Ryhmiksessä kävijän ei tarvitse kertoa itsestään yhtään sen enempää kuin haluaa, jolloin hän tulee nähdyksi itsensä valitsemassa ja määrittelemässä valossa, eikä esimerkiksi apuvälineiden käyttöä tai vähemmistötaustaa tarvitse kertoa, jollei halua. Se voi osalle olla iso helpotus.
Kävijät ja vapaaehtoiset tekevät ryhmiksen
Ryhmiksen kautta olen itsekin työntekijänä oppinut paljon siitä, etteivät asiat ole usein mustavalkoisia, vaan niistä löytyy paljon harmaan sävyjä. Esimerkiksi ryhmiksessä voi tuoda esille sitä, että on paha olla ja ahdistaa. Toisaalta ryhmiksessä puhutaan myös siitä, mitä sellaisia pienen pieniä asioita on, jotka tuovat hyvää oloa ja ovat itselle tärkeitä. Minulle on ollut tärkeää huomata se, että vaikka joku toisi esille voimakkaasti pahaa oloaan, voi häneltä silti löytyä asioita, jotka tuovat hyvää mieltä ja iloa vaikeassa elämäntilanteessa. Lisäksi ryhmiksen parhaita puolia on vertaistuellisuus ja toisen tsemppaaminen. Juuri kävijät tekevät ryhmiksen lämpöisää ja lempeää, hyväksyvää ilmapiiriä, jossa saa antaa ja vastaanottaa tukea ja tsemppiä.
Tärkeä osa työtäni ovat myös vapaaehtoiset eli ihanat vaparit. He toimivat keskustelijoina ja tsemppaajina. Heidän kanssaan on hauska tehdä töitä ja pohtia, mitä kävijöille voisi vastata tai heiltä kysyä. Vaparit tuovat usein uusia näkökulmia tähän työhön ja auttavat huomaamaan asioita, joita ei itse välttämättä huomaa. He ovatkin ryhmiksen pyörittämisessä suuri apu ja on ihanaa nähdä heidän innostuksensa ryhmistä kohtaan. Heistä olen todella kiitollinen.
Mielenterveystaitojen oppimista ryhmiksessä
Ryhmiksestä mieleen tulee myös mielenterveystaitojen opettelu. Mielenterveystaidot-käsite voi kuulostaa vaikealta ja siltä, ettei niitä osaa nimetä tai määritellä. Olemme ryhmiksessä puhuneet esimerkiksi siitä, kuinka lepoa ei tarvitse ansaita ja millaisia eri tapoja on levätä, kuinka voi määritellä omia rajojaan ja kuinka voi tunnistaa stressin omassa kehossa ja mielessä. Nämä kaikki ovat mielenterveystaitoja, joita käsitellään välillä teemachattien eli teemisten kautta ja välillä ihan huomaamattomasti yleisen keskustelun lomassa. Teemikset ovat hauskaa vaihtelua perusryhmiksiin ja myös kävijät ovat niitä kehuneet. Olemme pitäneet teemiksiä muun muassa Muumeista, eläimistä, stressistä ja jaksamisesta, elokuvien tunnemuistoista sekä omista rajoista ja ihmissuhteissa sekä yhteistyöteemiksiä eri tahojen, kuten Syömishäiriöliiton, ADHD-liiton sekä Luontoliiton kanssa. Nämä kaikki ovat tuoneet itsellekin uutta ajattelun aihetta monesta eri näkökulmasta.
Ryhmis opettaa myös työntekijää
Henkilökohtaisesti ryhmis ja Yeesi ovat opettaneet minulle sitä, että omaa arvoa ei tarvitse ansaita saavutuksilla ja on myös täysin ok levätä ja sanoa ei, jos tuntuu siltä, ettei jaksa. Suoritusyhteiskuntamme painostaa meitä koko ajan ponnistelemaan yhä isompiin ja isompiin tavoitteisiin ja saavutuksiin, ja onkin ollut tärkeää huomata ja pohtia kävijöiden kanssa, että elämässä ei ole kiire minnekään, eikä maailma romahda, jos peruu jonkun jutun tai sanoo ei, eivätkä nämä asiat vähennä meistä kenenkään arvoa, vaan saamme olla juuri sellaisia kuin olemme ja toimia omien voimavarojemme mukaan.
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: olen ottanut myös omaan elämääni ryhmiksestä mukaan sen, että mietin iltaisin päivän positiivisen eli posin. Sen ei tarvitse olla iso juttu, vaan se voi olla myös se, että on olemassa ja selvisi päivästä. Itselläni päivän posi on se, että kirjoitin tämä blogitekstin ja että olen varannut aikaa myös levolle. Siitä kiitän itseäni tänään.
Kehotan miettimään, mikä olisi sinun tämän päivän posi ja mitä tänään voisit tehdä mielenterveytesi ja jaksamisesi hyväksi. Aina kerran lopuksi kiitän näin ryhmiskävijöitä ja haluan kiittää myös Sinua, lukija: Kiitos, että otit tämän hetken ja luit tämän postauksen. Olet tärkeä ja arvokas<3
Terveisin
ryhmiksen työntekijä.