Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Muudin harjoittelija Grace esittäytyy

Muudin harjoittelija Grace esittäytyy

25.03.2024

Harjoittelijamme Grace on toisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Humanistisessa ammattikorkekoulussa. Gracen harjoittelun pääasiallinen tehtävä oli olla suunnittelemassa ja toteuttamassa "The Color Purple" -tapahtumaa. Yhteisöjen merkitys ja syventyminen järjestötoimintaan ovat näin harjoittelun loppupuolella muutamia niistä yksittäisistä teemoista, joita Grace ottaa Muudista mukaansa.

Moikka,

nimeni on Grace ja täytän juuri 29 vuotta. Suoritan Humanistisessa ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogin toisen vuoden opintoja/tutkintoa. Olen ollut utelianmielin ammatillisessaharjoittelussa Muudi hankkeessa, jossa edistetään rasismin kohteeksi kokevien nuorten mielenterveyttä. 

Muudin vaikuttamistyö on ollut entuudestaan tuttu vahvan sosiaalisen median läsnäolon kautta. Sanoisin kuitenkin, että harjoittelun kautta käsitykseni toiminnan pyörittämisestä on täysin muuttunut. Minulla ei ole ollut täysin oikeanlaista käsitystä hankkeen pyörittämisestä. Työkokemukseni on tullut enimmäkseen nuorisotyön puolelta kuin järjestöpuolelta. On ollut erityisen mielenkiintoista päästä tutustumaan organisaatioon ja hankkeen pyörittämiseen.

Arvoihini kuuluu vahvasti yhteisöllisyys, vastuuntuntoisuus, oman mielenterveyden vaaliminen ja rehellinen kommunikaatio, jotka ajavat tekemistäni. Kiireisen arjen keskellä saan elinvoimaa latautuen luonnossa, viemällä itseäni ulos konserttiin ja viihdyn kameran edessä ja takana.

Voimaannun rakentamalla ystävieni kanssa Siskonpedissä- vertaisryhmätoimintaa. Luomme turvallisempia kohtaamispaikkoja online ja offline, jossa osallistamme yhteisömme jäsenet kunnioituksellisempaan ja avoimempaan keskustelukulttuuriin asioista, joista ei puhuta tarpeeksi, ja vahvistamalla yhteisöllisyyttä eri yhteisöjen välille. Alustamme kautta olen seuraillut Muudin toimintaa ja miettinyt tovin harjoitteluun hakemista Muudiin, sillä aihe koskettaa minua sen lisäksi nuorten hyvinvointi on lähellä sydäntä.

Ilokseni pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan harjoittelun lopputuotoksena rasisminvastaiselle viikolle 20.3., The Color Purple- elokuvanäytöksen ja siitä seuraavan paneelikeskustelun Suomen elokuvasäätiön Kino K13 teatterissa. Suomen elokuvateattereihin saapui tammikuun lopussa Oprah Winfreyn tuottama ”Häivähdys purppuraa”-elokuva, mikä ei ollut harmillisesti saavuttanut ansaitsemaansa huomiota/suosiota ja pyöri teattereissa helmikuun loppuun asti. Siitä inspiroituneena kasasin rinnalleni vahvoja kanssayhteisöorganisaatioita kuten Muudi, Fem- R, Marmori, Ubuntu Film ja Siskonpedissä. Emme myöskään olisi pärjänneet ilman elokuvannäytöksen mahdollistajaa eli elokuvan levittäjää Warner Bros. Discovery.

Loimme tapahtuman kuukaudessa ja erittäin pienellä budjetilla, mutta se oli jokaisen vaivannäön arvoista. Paikalle saapui eri organisaation jäseniä ja yhteiskunnallisesti tärkeitä kulttuurimuutostyön tekijöitä. Tapahtuma oli kaikinpuolin onnistunut ja yksi voimaannuttavista kokemuksista yhteisön jäsentemme kanssa. Saavutimme monimuotoisen ja sukupolvellisen kohderyhmän, joiden kanssa jaoimme haavoittuneina elämää, kulttuuria, itkua, naurua, solidaarisuutta, rohkaisun sanoja, nähdyiksi ja kuulluksi tulemista ja turvaa. Tapahtuma jätti minut tälläkin hetkellä todella tunne- ja yhteisörikkaaksi. Se voima, mitä jaoimme yhteisönä, se on miltä haluan Suomen tuntuvan ja näyttävän.

Useinmiten eri toimijat miettivät, että miksi asioita on haastavaa edistää tai lähteä muuttamaan tai tuntuu haastavalta löytää työkaluja vaikuttamistyöhön… se usein johtuu siitä, koska elämme aika individualistisessa maassa, jonka kautta meillä on ollut pitkään tapana toimia. Olen kuitenkin vahva uskovainen siihen, että emme koskaan pärjää yksin ja useinmiten, kun jaamme tai osallistamme muita toimijoita tai kohderyhmän jäseniä kyseisiin haastaviin visioihin ja haasteisiin, silloin haasteiden tilalle astuu väyliä ja omatkin taidot/vahvuudet kasvavat ja kehittyvät. Tarvitsemme oikeanlaisia ihmisiä ympärillemme, keiden kanssa jakaa samanhenkisiä visioita. 

Parhain terveisin,

Grace