Fiiliskuva
 

Blogi

Mieli on väline, joka tarvitsee myös palautumista

Mieli on väline, joka tarvitsee myös palautumista

05.11.2020

Jaksaa, jaksaa? -hankkeen koordinaattori Oona toimii myös meditaatio- ja rentoutusohjaajana. Loputon kiinnostus ihmismieltä ja -eloa kohtaan on johdattanut Oonan meditaation ja tietoisen läsnäolon harjoittamisen äärelle. Kirjoituksessa pohditaan mielen toimintaa sekä sitä, mitä on tietoinen läsnäolo ja mielen palautuminen.

Mieli työstää joka hetki jotakin

Kouluttauduin viimevuonna meditaatio- ja rentoutusohjaajaksi. Koulutuksessa tutustuttiin erilaisiin hengitysharjoituksiin, meditaatiotekniikoihin sekä omaan ohjaajuuteen. Monelle koulutukseen osallistuneelle se oli myös matka omien rentoutumisen keinojen ja hiljentymisen paikkojen äärelle. Sain tästä kokemuksesta paljon henkilökohtaiseen elämääni, mutta myös ammatillisesti.

Miten tämän koulutuksen anti liittyy mielenterveyteen ja uupumisen ehkäisemiseen? Paljonkin. Juurikin itselleen sopivien rentoutumisen keinojen löytäminen ja palautumisen mahdollistaminen ovat elintärkeitä oman mielenterveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisen kannalta. Monen opiskelijan tai työssäkäyvän arki ei itsessään mahdollista riittävää palautumista. Koemme jatkuvasti hurjan paljon ja mielemme on jatkuvasti liikkeessä. Olemme vuorovaikutuksessa, teemme päätöksiä, opimme uutta, pohdimme mennyttä ja suunnittelemme tulevaa. Mielemme työstää joka hetki useaa eri asiaa ja prosessia; osa niistä on tietoisia, osa tiedostamattomia. Harvoin annamme itsellemme mahdollisuuden ja luvan vain olla, ja silloinkin kun niin teemme, jatkaa mieli usein automaattista analysointia, suunnittelua, luokittelua ja sisäistä keskustelua.

Ohjaajakoulutuksen aivan ensimmäinen tehtävä oli pohtia, mitä eroa on meditaatiolla ja rentoutuksella. Absoluuttista oikeaa vastausta kysymykseen ei ole. Tehtävän tarkoitus oli enemmänkin herättää pohtimaan näiden kehoon ja mieleen liittyvien harjoitusten eroja ja yhtäläisyyksiä ja siten päästä syvempään ymmärrykseen niiden merkityksestä. Päädyin ajattelemaan asiaa jotenkin niin, että rentoutuksen avulla voimme päästä yhteyteen keho-mielemme kanssa. Kokonaisvaltaisesti rentoutuneessa sekä tietoisessa tilassa voimme kokea, miten kehomme ja mielemme ovat yhtä ja samaa saumatonta kokonaisuutta.

Meditaation avulla taas voimme päästä yhteyteen syvimmän todellisen olemuksemme kanssa. Joissakin meditaatioperinteissä puhutaan mielen tuolle puolen menemisestä. Menetelmiä ja tekniikoita meditaatioon on lukuisia, mutta jokainen niistä sisältää tietoisen läsnäolon. Juurikin tämä hyväksyvä, avoin, tietoisena oleminen, ei minkään tekeminen, mahdollistaa mielemme palautumisen.

Meillä on mieli, mutta emme ole mielemme

Mieli on tärkeä väline. Sen avulla pystymme toimimaan arjessa, oppimaan uutta, kuvittelemaan, luomaan ja suunnittelemaan. Siitä onkin oleellista pitää huolta ja ennaltaehkäistä ylikuormittuminen ennen kuin olemme jo niin stressaantuneita, ylivirittyneitä tai väsyneitä, että mielen levollinen olotila tuntuu vain hyvin kaukaiselta ajatukselta. Kokonaisvaltaisen palautumisen kannalta on ratkaisevan tärkeääettä mielikin saa välillä vain olla.

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen voi aluksi tuntua oudolta tai haastavalta, sillä olemme hyvin tottuneita samastumaan mieleemme. Tuntuu itsestäänselvyydeltä, että ajatukseni, tunteeni ja olotilani ovat todellisuutta, jossa elän ja mieleni kertoo minulle suoraan tästä todellisuudesta. Harjoittaessa tietoista läsnäoloa oppii pikkuhiljaa pois tästä. Meillä on mieli, mutta emme ole mielemme. Mieli on vain osa sitä, mitä olemme, mutta koska käytämme tätä välinettä taukoamatta, muodostuu se koko todellisuudeksemme.

Palautuminen tapahtuu kun mieli saa hellittää otettaan

Mieli siis aktiivisesti luo todellisuuttamme, mutta miltä todellisuus tuntuisi, jos mieli vähän hölläisi otettaan antaen meidän vain olla ja kokea? Ei johtopäätöksiä, ei luokittelemista, ei tuomitsemista, ei mielipiteitä tai ajatuksia joka ikisestä asiasta mitä tapahtuu ympäristössämme ja itsessämme? Tätä levollista ja avointa olotilaa kohti meditaatio voi meitä viedä. Olla tekemättä mitään, olla analysoimatta, suunnittelematta tulevaa tai muistelematta menneitä.

Vaatii uskallusta antaa mielen hetken ajan vain olla ja todella olla käyttämättä tätä välinettä, joka on meille niin itsestäänselvyys. Ajatus täysin tietoisesta läsnäolosta voi olla jopa pelottava. Voi olla vaikea käsittää mitä mielen tuolla puolen on vai onko mitään. Kovin syvälle tietoiseen läsnäoloon ei tarvitse kuitenkaan edes mennä, jotta voi jo kokea kuinka mieli alkaa rauhoittua. Mielen jatkuva liikehdintä alkaa tyyntyä ja sen luokitteleva, analysoiva ja arvottava puoli alkaa hellittää otettaan. Tämä hellittäminen mahdollistaa mielemme palautumisen.

Keinoja ja lähestymistapoja alkaa harjoittaa tietoista läsnäoloa tai meditaatiota on useita ja tietoa niistä löytyy nykyään helposti esimerkiksi kirjoista ja netistä. Vain itse kokeilemalla voi löytää itselleen sopivat keinot ja harjoitukset. Jo pelkkä aikomus antaa tänään itselleen pieniä levon ja palautumisen hetkiä läpi päivän valmistaa mieltämme rauhoittumaan ja hiljentymään.