Uutiset

19.09.2019

Sekasin-olkkari on nyt auki!

Sekasin-chat on 10-29 –vuotiaille nuorille tarkoitettu alusta, jossa voi jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti ammattilaisten sekä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Yhden keskustelun pituus on vajaa tunti ja sen aikana voi jutella mistä tahansa mieltä painavasta aiheesta. Hanketta koordinoi Mieli Suomen mielenterveys ry, mutta mukana on paljon eri järjestöjä ja toimijoita.

Sekasin-olkkari on nyt auki!

Enni  19.9.2019

Mikä on Sekasin?

Sekasin-chat on 10-29 –vuotiaille nuorille tarkoitettu alusta, jossa voi jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti ammattilaisten sekä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Yhden keskustelun pituus on vajaa tunti ja sen aikana voi jutella mistä tahansa mieltä painavasta aiheesta. Hanketta koordinoi Mieli Suomen mielenterveys ry, mutta mukana on paljon eri järjestöjä ja toimijoita. Lisää Sekasin-chatistä voit lukea täältä: täältä.

Nuoret ovat löytäneet Sekasin-chatin pariin hyvin ja palvelu onkin usein ruuhkautunut. Keskimääräinen jonotusaika on melkein kaksi tuntia ja kuukausittain chattiin jonottaa noin 10 000 nuorta. Iltaisin ja viikonloppuisin jonotusaika saattaa venyä jopa tunneiksi. Tilastot kertovat nuorten suuresta tarpeesta päästä juttelemaan turvallisen henkilön kanssa.

Sekasin -olkkarissa jonotetaan yhdessä

Sekasin-yksilöchatin rinnalle on avattu uusi Sekasin-olkkari, jossa nuoret voivat jutella toisten nuorten, ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa samalla, kun he jonottavat Sekasin-yksilöchattiin. Olkkarissa jutellaan yleisellä tasolla mielenterveyteen liittyvistä teemoista, mutta kenenkään henkilökohtaisiin asioihin ei paneuduta. Chat-huoneeseen mahtuu kerrallaan 12 nuorta ja tarkoituksena on, että huoneesta poistutaan sitten, kun päästään läpi yksilöchatin puolella. Ryhmächattiin pääsee Sekasin-etusivulta painikkeesta ”Näytä ryhmächat”. Jutteleminen chatissä vaatii nimimerkin, mutta kuka tahansa voi seurata olkkarissa käytävää keskustelua. Moderointi on käytössä, eli syrjivää ja loukkaavaa puhetta olkkarissa ei sallita. Sekasin-olkkari on auki ma-to iltapäivisin ja iltaisin ja tällä hetkellä siellä päivystää kaksi työntekijää, toinen Mieli ry:ltä ja toinen Yeesiltä, sekä joukko tehtävään koulutettuja Yeesin vapaaehtoisia.

Olkkarissa käytävät aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Joskus kerrotaan kuulumisia ja puhutaan päivän fiiliksistä, tai keskustellaan yleisellä tasolla esimerkiksi ahdistuneisuudesta ja masentuneisuudesta. Myös yksinäisyys, koulunkäynti ja seurusteluun liittyvät aiheet ovat olleet esillä. Sekasin-olkkarin tarkoituksena on tuoda helpotusta jonotusaikaan ja auttaa nuoria jaksamaan joskus tuntejakin kestävä odottelu yksilöchattiin.

Elokuun kokeilujakson aikana Sekasin-olkkari tavoitti 147 nuorta. Chat oli auki kaksi kertaa viikossa kahdesta neljään tuntiin kerrallaan. Parhaimmillaan olkkarissa oli kolmekymmentä kävijää neljän tunnin aikana.  Chatin aukeamista ei mainostettu missään, sillä toivoimme Sekasin-olkkarin tavoittavan juuri ne nuoret, jotka ovat jonossa Sekasin-yksilöchattiin.

Nuoret ovat löytäneet palveluun hyvin ja ovat antaneet siitä pääosin positiivista palautetta. Verkkoryhmässä on koettu voimaantumista siitä, että voi olla avuksi toiselle samassa tilanteessa olevalle nuorelle ja kiitelty siitä, että jonotusaika tuntuu nyt helpommalta.

Miten mukaan päivystäjäksi Sekasin-olkkariin?

Ikäraja Yeesi goes Sekasin –toiminnalle on 13 vuotta. Päivystämisen lisäksi on mahdollista osallistua koulutuksiin ja työpajoihin, joita järjestetään muutamia kertoja vuodessa. Kevään 2019 aikana on järjestetty mm. Ideointipaja Sekasin-toiminnasta, Nuoren mielen ensiapu –kurssi ja verkkotyöskentelyn koulutus. Ennen ensimmäistä chattauskertaa Yeesin Enni perehdyttää sinut ryhmächatin toimintaan. Ainoa edellytys toiminnalle on se, että olet kiinnostunut nuorten tukemisesta.

Yeesin periaatteiden mukaisesti toiminnassa voi olla mukana silloin, kun itselle parhaiten sopii. Päivystysvuoroja voi varata joko säännöllisesti, tulla mukaan vaikkapa vain yhdelle kerralle tai mitä tahansa tältä väliltä.

” Ryhmächatin päivystäminen Yeesin toimistolla on luonut yhteisöllisyyttä, joka on itselle yksi parhaista asioista mitä vapaaehtoisena toimimisesta voi saada. Nuorten kanssa keskustellessa upeaa on ollut huomata, miten paljon heiltä löytyy empatiaa ja vertaistukea toisilleen. Päivystäjänä on saanut vain kompata ja kannustaa mukana.” Yeesin vapaaehtoinen Pauliina

Jos olet kiinnostunut Yeesi goes Sekasin –toiminnasta, laita viestiä Yeesin Mariialle joko facebookissa, tai sähköpostilla osoitteessa mariia@yeesi.fi. Kaikki kysymykset toiminnasta ovat tervetulleita ja vastaan niihin enemmän kuin mielelläni.

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Tilaa Yeesi-postia
 

Uutiskirje

Tilaa Yeesi-postia!

Yeesi-posti on uutiskirje, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista, saavutuksista ja hauskoista tempauksista. Tilaa kirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä Yeesissä tapahtuu.

 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehotisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Pysähtyessäkin voi päästä eteenpäin

Blogi

Pysähtyessäkin voi päästä eteenpäin

Viimeiset pari viikkoa ovat vetäneet maton jalkojeni alta. Sen maton, jonka päällä olen seisonut ja haalinut kaiken sen, jonka alle olen arkeni ja itseni haudannut.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter Instagram
x