Blogi

19.10.2021

Syntymäpäiväpuhe 10-vuotiaalle Yeesille

Yeesi juhli 10-vuotissyntymäpäiviään 8.10. järjestetyssä tapahtumassa. Yeesin pitkäaikainen puheenjohtaja Senni Moilanen piti tilaisuudessa puheen, jossa pohti mikä tekee Yeesistä Yeesin ja millaisia asioita toivoo kymmenvuotiaalle.

Syntymäpäiväpuhe 10-vuotiaalle Yeesille

Arvon juhlaväki, Yeesiläiset ja Yeesin ystävät. 

Onnea 10-vuotias Yeesi! Onnea siis meille kaikille Yeesiläisille, jotka teemme Yeesistä Yeesin.

On suuri kunnia saada puhua tässä juhlassa. Olen ollut Yeesin matkassa nyt noin 8 vuotta. Se on mielestäni aika pitkä aika viettää yhdessä järjestössä, ja se kertookin jotain Yeesin ainutlaatuisuudesta. 

Yeesissä on aina näkynyt eräänlainen kapinallisuus. Asioita on pyritty monesti tekemään omalla tavalla ja löytämään uudenlaisia tapoja olla ja rakentaa yhteisöä. Nuoren järjestön etuna on myös historian puute, ei ole pinttyneitä toimintatapoja vaan uusia suuntia on ollut jouhevaa ja luonnollista ottaa. Varapuheenjohtajamme Laurin sanoin ”Yeesissä uskalletaan katsoa rohkeasti tulevaisuuteen”. 

Yeesin periaate onkin nuorilta nuorille ja tätä periaatetta noudattamalla Yeesi on myös rohkeasti lähtenyt uudistamaan järjestöllistä työtä ja vaikuttamaan järjestökenttään tuomalla vaihtoehtoisia tapoja, toisinaan aika urautuneelle kentälle.

Toinen tärkeä ja merkityksellinen asia Yeesissä on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kunnioitus ja pyrkimys jatkuvasti tehdä töitä tasa-arvoisemman ja yhdenvertaisemman Yeesin, mutta myös yhteiskunnan eteen. Nämä asiat ovat Yeesissä jatkuvasti ja läpileikkaavasti esillä esim. hallitustoiminnassa, rekrytoinneissa ja vapaaehtoistyössä eivätkä vain tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa tehdessä tai juhlapuheissa. 

Nämä, ja toki monet muutkin Yeesille ja Yeesiläisille ominaiset tavat ja visiot ovat johtaneet hallittuun mutta ripeään kasvuun 10-vuotisen taipaleen aikana. Vaikka järjestöjen, sosiaali &t erveysalan- ja nuorisoalan rahoitus on epävarmaa ja vaikeitakin vuosia voi olla edessä, uskon vakaasti Yeesin potentiaaliin olla edelläkävijänä myös näiden haasteiden ratkaisijana. 

Yeesin työ herättää kiinnostusta poliitikoista yritysten edustajiin ja uusia avauksia on mahdollista saavuttaa. Olen ollut tekemässä Yeesissä useita rekrytointeja ja viimeisinpänä rekrytoimme uutta toiminnanjohtajaa nykyisen toiminnanjohtajan Sonjan löytäessä itselleen uusia, tärkeitä haasteita. Toivonkin niin tulevalle toiminnanjohtajalle Kallelle kuin kaikille Yeesiläisille sitkeyttä ja innostusta kohdata tulevat epävarmuudet mahdollisuuksina ja iloa sekä inspiraatiota uuden löytämiseen.

10 vuotiaan lapsen kehitysvaiheita googlatessa Mannerheimin lastensuojeluliitto kertoi minulle nettisivuillaan, että 8-10 vuotiaan käytöstä voi leimata vaihtelevan pitkä kehitysvaihe, jota kutsutaan 9-vuotistaitteeksi. Tämä vaihe liittyy yksilöllisyyden vahvistumiseen: lapsi kokee itsensä entistä vahvemmin erilliseksi yksilöksi, joka haluaa ilmaista mielipiteensä ja oikeutensa. Aiemmin kritiikittömästä lapsesta voi tulla hyvinkin kriittinen. Vaiheeseen kuuluu myös filosofinen pohdiskelu ”Mistä olen tullut ja minne olen matkalla?” Tämän kehitysvaiheen jälkeen lapsi suuntautuu taas enemmän ulospäin ja jatkaa kasvuaan ja kehitystään astetta vahvempana ja kypsempänä.

Tämän toivon pitävän myös Yeesi-yhteisön kohdalla paikkansa. Toivottavasti näen muutamien vuosien kuluessa Yeesin kasvavan, mutta myös äänenvoimakkuuden kasvavan sen mukana. Uskon, että yhdessä Yeesiläisten on mahdollista nostaa vieläkin laajempaan tietoisuuteen nuorille tärkeät hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyvät asiat ja muuttaa yhteiskuntaa lempeämmäksi, vahvistavaksi ja yhdenvertaisemmaksi meille kaikille. 

Olkaa siis rohkeita ja sinnikkäitä tulevina vuosina.

Syntymäpäiväsankarille toivotetaan yleensä jotakin ihanaa. Minä toivon Yeesille pitkää ikää sekä rohkeutta. Rohkeutta uskaltaa säilyttää kapinallisuus, rohkeutta muuttua nuorten mukana sekä rohkeutta pitää ääntä nuorten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista.

Vielä kerran paljon onnea 10 vuotiaalle Yeesille! 


Senni Moilanen

Yeesin puheenjohtaja

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Tilaa Yeesi-postia
 

Uutiskirje

Tilaa Yeesi-postia!

Yeesi-posti on uutiskirje, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista, saavutuksista ja hauskoista tempauksista. Tilaa kirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä Yeesissä tapahtuu.

 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Hae Yeesin hallitukseen!

Blogi

Hae Yeesin hallitukseen!

Nuorten mielenterveysseura - Yeesi ry:n hallitukseen haetaan täydennystä kaudeksi tammikuu 2022 - joulukuu 2023.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x