Blogi

19.05.2021

Pehmeä Jättiläinen

Usein ajattelemme mielenterveyden olevan asia, minkä kanssa voimme selviytyä aina keskustelemalla ja luomalla itselleen mielekkäitä keskusteluhetkiä valittujen ihmisten kanssa. Todellisuus on kuitenkin erilainen ja sen muodostaa omat tuntemukset erilaisissa elämäntilanteissa ja haasteissa, joita kohtaamme.

Pehmeä Jättiläinen

Joskus on tullut mietittyä erilaisia vaihtoehtoja oman mielenterveyden ylläpitämiseksi ja kohottamiseksi. Päädyin tekemään valintoja ja ratkaisuja, joita en ehkä kuitenkaan osannut oikein odottaa. Tilanteet ovat ehkä muodostaneet myöskin luonteelle suojakuoren, minkä alle vain tietty ihminen pääsee kurkistamaan. Tätä suojakuorta en kuitenkaan ikinä kokenut pahaksi, sillä se oli omista tunteista kumpuava ja oma valinta.

Aina ei tarvita tähtitieteeseen soveltuvaa osaamista luodakseen turvallista tilaa ihmisen mielenterveyden edistämiseksi, vaan tarvitaan aikaa, korvia ja empatiaa. Näillä jo luo turvallisen tilan keskusteluun, minkä tulos on mahdollisesti onnistunut kohtaaminen ja tunteiden purkua, sekä mielen kohoamista. Kuuntelemalla ja olemalla aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen kertoo, on erityisen tärkeää, koska silloin voimme ymmärtää mitä meiltä odotetaan ja missä apua tarvitaan eniten.

Mielenterveyspalvelut eivät ole harrastus, johon lajin harrastajat lähtevät. Se on vakava asia, jolle pitää antaa tilaa ja luoda lisää tapoja palvelujen tuottamiseen ja toteutukseen. Näistä tavoista minusta on tärkeää tuoda palvelut lähelle niitä tarvitsevia ja jalkautua sinne, missä palvelun käyttäjät ovat. Mielenterveyttä edistävät palvelut eivät rajoitu pelkästää istumistuokioihin ja keskusteluun psykologien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, vaan sen pitäisi sisältää entistä enemmän toiminnallista sisältöä ja vertaistukiryhmiä, joihin tulee ohjata moniammatillisen ryhmän toimesta yhden luukun periaatteella. Sitovuus ja toiminnan rikkinäinen aikataulu on löysättävä, jotta ei syntyisi sitoutumiskammoa ja toimintaan osallistuminen olisi mielekästä, mutta aikataulullisesti säännöllinen ja omavalintainen.

Välillä mietin, mitä minä haluan, jotta olisin pirteä, iloinen ja kiinnostus uusia kokemuksia kohtaan palaisi ennalleen. Vastaus löytyy melkein aina läheltäni ja se vastaus on mieleni kanssa käydyn keskustelun tulos.

Mielessäni on paljon asioita, joita haluan tehdä ja, joista olen kiinnostunut, mutta kuka kuulee ja jos kuulee, niin kuunteleeko? Ehkä minussa on kasvanut jokin jättiläinen, joka kuiskaa aina korvaani olevansa vahva ja antaa minulle uskon siihen, että kaikkeen ei aina tarvita toista, mutta todellisuus onkin toinen ja se totuus ilmenee vasta siinä vaiheessa, kun ihminen on heikoimmillaan ja todellisen avun tarpeessa. Siksi tarvitaan palveluita lähelle, nopeasti ja maailmassa tapahtuvan muutoksen mukana muuttuvia nykyaikaisia menetelmiä hyödyntäen. On tärkeää luoda palvelujärjestelmä, mikä auttaa yksilöllisesti ihmistä ja ihmisen näkemistä järjestelmän näkökulmasta kulminoituu nimenomaan siihen, että palvellaan ihmistä eikä mielenterveysongelmaa, jolloin ihmistä otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon tarpeitaan kuunnellen.

Mohamed Yousif

Kirjoittaja on Yeesin hallituksen jäsen ja aktiivinen Yeesin vapaaehtoinen. Kirjoitus on osa Yeesissä tehtävää vapaaehtoistyötä eikä välttämättä edusta Yeesin mielipiteitä.

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Tilaa Yeesi-postia
 

Uutiskirje

Tilaa Yeesi-postia!

Yeesi-posti on uutiskirje, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista, saavutuksista ja hauskoista tempauksista. Tilaa kirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä Yeesissä tapahtuu.

 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Mitä Yeesi antoi minulle ja mitä minä annoin Yeesille

Blogi

Mitä Yeesi antoi minulle ja mitä minä annoin Yeesille

Täällä Yeesin Iida haikeissa mutta kiitollisissa fiiliksissä, sillä mun yliopistoharjoittelu päättyy perjantaina. Nöyrä kiitos jokaiselle Yeesin työntekijälle, vapaaehtoiselle ja muille keiden kanssa olen saanut tutustua ja tehdä töitä tänä keväänä. Ihan erityinen kiitos ohjaajalleni Nooralle, joka jaksoit viikosta toiseen kehua ja tsempata, jonka oikeudentajusta jokainen voisi ottaa oppia, ja joka luot ympärillesi hyvää mieltä.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x