Blogi

24.03.2021

Miten estetään nuorten vaikuttajien uupuminen?

Miten voisimme tukea niitä nuoria, jotka ottavat vastuuta itsensä lisäksi myös muiden nuorten mielenterveydestä, pohtii Yeesin hallituksen jäsen Jenna Wahlstén.

Miten estetään nuorten vaikuttajien uupuminen?

Järjestötoiminnassa nuorten osallisuus ja aktiivisuus on kansalaisvaikuttamisen kivijalka. Nuoret ovat eturintamassa mielenosoituksissa, kampanjoiden jalkauttamisessa, somessa, uusien aktiivien sitouttamisessa sekä yhdenvertaisemman järjestötyön rakentamisessa.

Nuoret tunnetaan palavasta tahtotilasta, vastuun ottamisesta ja jatkuvasta joustamisesta, välillä vaatien opiskeluista poissaoloa, joskus valmistumisen viivästymistä ja vähintään kerran liittokokouksessa puhujanpöntössä romahtamista. Usein harrastustoiminnassa tukena on valmentaja tai ohjaaja, jonka osa työtä on pitää huoli tavoitteistasi ja jaksamisestasi. Kuka se on tässä harrastuksessa?

Mitä askeleita nuorten hyvinvointiin voisi ottaa järjestötyön sisällä?

  • Yhdistyksien ja oppilaitoksien yhteistyötä olisi vahvistettava ja kommunkaatiota lisättävä. Yhdistyksien pitäisi saada tietoa toisen ja kolmannen asteen koulutuksen rakenteesta samoin kuin oppilaitosten saada tietoa järjestöjen yhteyshenkilöistä ja toiminnasta. Yhteistyö on vahva työväline, jonka myötä tutkinnon osien hyväksilukuja tai opintopisteitä olisi huomattavasti helpompaa ja hedelmällisempää hakea kansalaisvaikuttamisen parissa.
  • Kaikille yhdistysten hallitustoiminnassa toimiville nuorille tulisi taata mahdollisuus tukeen hallituskauden aikana.
  • Hallituksien jäseniä tulisi rohkaista pitämään kirjaa omista vapaaehtoistyöhön käyttämistä tunneista ja ne tulisi käydä läpi tasapuolisen delegoinnin ja koko hallituspotenttiaalin vahvistamiseksi.
  • Olisi syytä tunnistaa ylisuorittaminen ja puuttua siihen. Hallituksen perehdytyksessä voisi ottaa jaksamisen puheeksi, opetella pitämään taukoja ja sanomaan ei.

Me kylvetään tämän työn hedelmiä seuraaville sukupolville, emme tule nauttimaan sadosta, mutta nauttikaamme edellisen sukupolven hedelmistä, jotka silloin tekivät saman. Nautitaan matkasta, eikä odoteta valmista huomista. Meidän nuorten keskuudessa syntyy eittämättä arvokkaita muistoja, ihmissuhteita, tiivistä yhteisöä sekä samalla tulevia puolueiden puheenjohtajia, kansanedustajia, erityisavustajia, pääministereitä, presidenttejä, kuntapäättäjiä sekä kattojärjestöjen toiminnanjohtajia. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Jenna Wahlstén

Kirjoittaja on Yeesin hallituksen jäsen ja aktiivinen Yeesin vapaaehtoinen. Kirjoitus on osa Yeesissä tehtävää vapaaehtoistyötä eikä välttämättä edusta Yeesin mielipiteitä.

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Tilaa Yeesi-postia
 

Uutiskirje

Tilaa Yeesi-postia!

Yeesi-posti on uutiskirje, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista, saavutuksista ja hauskoista tempauksista. Tilaa kirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä Yeesissä tapahtuu.

 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Uusi kasvo toimistolla: Iida aloitti yliopistoharjoittelun

Blogi

Uusi kasvo toimistolla: Iida aloitti yliopistoharjoittelun

Iida aloitti yliopistoharjoittelun tiistaina ja on mukana toiminnassa kesäkuun loppuun asti.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x