Blogi

24.02.2021

99 ongelmaa, mutta 100. ehdotus voikin olla ratkaisu

Usein este nuorten kuulemiselle löytyy omasta itsestä, kirjoittaa Yeesin toiminnanjohtaja Sonja.

99 ongelmaa, mutta 100. ehdotus voikin olla ratkaisu
Minulta kysytään usein, mitä nuoret ajattelevat. Näen tässä asetelmassa heti alkuunsa muutamia ristiriitaisuuksia. Ensinnäkin ajattelen, että pääsääntöisesti nuoret haluavat samoja asioita kuin muutkin ihmiset: tulla arvostetuksi, nähdyksi ja kuulluksi. Näin ollen kysymys, mitä nuori ajattelee, pitäisi lähtökohtaisesti esittää nuorelle itselleen. Toiseksi näen, että usein nuori kohdataan ryhmän edustajana, eikä yksilönä: nuori ei halua tulla kuulluksi nuorena, vaan ihmisenä, jolla voi olla yhtä paljon annettavaa kuin aikuisellakin.


En ole enää itse nuori juridisessa mielessä. Kun minä olin työurani alussa, työelämä oli jo muuttunut paljon epävarmemmaksi siitä, kun omat vanhempani aloittivat työuraansa. Siitä hetkestä epävarmuus on vain lisääntynyt: vakituisia työsuhteita on yhä vähemmän ja sen lisäksi elinolosuhteet maapallolla ovat uhattuna. Vaatimukset ovat kasvaneet ja yhä nuoremmat ovat tietoisia tehokkuusvaatimuksista ja suorituskeskeisyydestä. Samalla mikään määrä suorittamista ei takaa töitä tai toimeentuloa. Kun olin itse aikuisuuden kynnyksellä, elin yhden huoltajan perheessä, joka kamppaili jatkuvasti toimeentulosta. Siitä hetkestä oma toimeentuloni on parantunut huomattavasti, mutta samaan aikaan Suomessa eriarvoisuus on kasvanut ja yhä useampi nuori kokee ylisukupolvista huono-osaisuutta. On siis tärkeää, että sen lisäksi, että nuorten näkökulma tulee kuuluviin nuorten suulla, se ei tule kuuluviin vain johonkin tiettyyn yhteiskuntaluokkaan kuuluvien nuorten suulla.


Usein este nuorten kuulemiselle ei ole konkreettinen vaan se löytyy omasta itsestä. Olen itsekin joskus saanut kokea, miltä tuntuu esittää joku itselle uusi ja ainutkertainen ajatus ja saada kuulla sen olevan jo moneen kertaan kokeiltu ja toimimattomaksi todettu. Olen pyrkinyt hyödyntämään tätä kokemusta omana itsereflektion välineenä, silloin kun asioita, joita itse ole jo kokeillut ja todennut toimimattomaksi, ehdotetaan aina uudestaan. Olen yrittänyt suhtautua empaattisesti nuoreen, nähdä tilanteen ainutkertaisuus hänelle ja ottaa se kunnianosoituksena että hän on uskaltanut jakaa ajatuksensa kanssasi. Aina välillä, kun pystyn näkemään sen mahdollisena, että joku asia, joka ei ole 99 kertaa toiminut, voisi 100. kerralla onnistua, onnittelen itseäni. Silloin huomaan säilyttäneeni  jotain arvokasta, nimittäin toivon.


Sonja Raunio, Yeesin toiminnanjohtaja


Yeesi tekee tänä vuonna yhteistyötä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kanssa projektissa, jonka tavoitteena on edistää nuorten pääsyä työelämään ja hyvinvointia siellä.

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Tilaa Yeesi-postia
 

Uutiskirje

Tilaa Yeesi-postia!

Yeesi-posti on uutiskirje, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista, saavutuksista ja hauskoista tempauksista. Tilaa kirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä Yeesissä tapahtuu.

 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Uusi kasvo toimistolla: Iida aloitti yliopistoharjoittelun

Blogi

Uusi kasvo toimistolla: Iida aloitti yliopistoharjoittelun

Iida aloitti yliopistoharjoittelun tiistaina ja on mukana toiminnassa kesäkuun loppuun asti.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x