Blogi

13.11.2019

Lisää ymmärrystä ympäristötunteista

Osallistun tänä syksynä Helsingin seudun kesäyliopiston kurssille, jossa käsitellään ympäristöahdistusta. Ensimmäisellä kurssikerralla iloitsin erityisesti siitä, miten monipuolisesti aihetta lähestyttiin. Kurssin opettaja, sosiaalipsykologi Leena Koivula, kirjoitti lokakuussa Kesäyliopiston blogissa ympäristötunteista.

Lisää ymmärrystä ympäristötunteista

Osallistun tänä syksynä Helsingin seudun kesäyliopiston kurssille, jossa käsitellään ympäristöahdistusta. Ensimmäisellä kurssikerralla iloitsin erityisesti siitä, miten monipuolisesti aihetta lähestyttiin. Kurssin opettaja, sosiaalipsykologi Leena Koivula, kirjoitti lokakuussa Kesäyliopiston blogissa ympäristötunteista. Kirjoituksessa Leena käsittelee monia niitä ajatuksia, joita minulle jäi päällimmäisenä mieleen ensimmäisestä kurssikerrasta. Seuraavassa neljä niistä keskeisintä.

ympäristöahdistus on tiedostavan ihmisen luonnollinen reaktio

Pidin Leenan ajatuksesta siitä, että ympäristöahdistus ei ole merkki heikkoudesta vaan vahvuudesta, viisaudesta ja empatiakyvystä. Faktat ovat hyvin tiedossa ja ne ovat ahdistavia (tsekkaa esimerkiksi oma hiilijalanjälkesi Sitran elämäntapatestillä). Vaatii uskallusta kohdata ikävä totuus, ymmärrystä ottaa asioista selvää ja empatiakykyä nähdä maapallon ja sen lajiston hätä.

ei ole vain yhtä oikeaa tapaa reagoida

Ennen kurssia pohdin henkilökohtaista suhtautumistani aiheeseen. Huomasin, että vaikka en kiellä tilanteen vakavuutta, tapani on etsiä positiivista sieltäkin, mistä sitä on joskus vaikea löytää. Vieraskynä kirjoituksessaan Leena toteaa, että “on lahja, että ihminen osaa nähdä hyviä asioita vaikeina hetkinä”. Ei enää ahdistanut niin paljon, ettei enempää ahdista.

ympäristöahdistuksen kääntäminen voimavaraksi

Mitä ympäristöahdistukselle voi sitten tehdä? Leena kirjoittaa, että “hyvä tilanne on silloin, kun tunteet valjastuvat omien arvojen mukaisiksi elämäntavoiksi ja toiminnaksi ympäristön hyväksi”. Rosemary Randallin mukaan kolme tärkeintä asiaa, mitä voi tehdä ovat yhteiskunnallinen vaikuttaminen konkreettisella toiminnalla, vertaistuki ja tunteiden jakaminen sekä omat ympäristöystävälliset valinnat. Jos nämä eivät riitä, katso myös tutkija Panu Pihkalan 10 suositusta ympäristöahdistuneelle.

ympäristötunteet ansaitsevat tulla kuulluksi

“Ympäristötunteille ja niiden kohtaamiselle on tärkeä löytää tilaa” Leena kirjoittaa. Jo ensimmäisellä kurssikerralla koin itse konkreettisesti, miten paljon ympäristöön liittyvien tunteiden sanoittaminen yhdessä muiden kanssa kevensi oloa. Toivon, että myös Yeesi voi olla yksi sellainen paikka, jossa ympäristöön liittyviä tunteita voi käsitellä.

Sonja Raunio

Master of the Big Picture

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Tilaa Yeesi-postia
 

Uutiskirje

Tilaa Yeesi-postia!

Yeesi-posti on uutiskirje, jolla tiedotamme ajankohtaisista asioista, saavutuksista ja hauskoista tempauksista. Tilaa kirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä Yeesissä tapahtuu.

 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Yeesin Oona jatkaa uusiin seikkailuihin

Blogi

Yeesin Oona jatkaa uusiin seikkailuihin

Olen ollut mukana Yeesissä kauan ja tämä yhteisö on antanut minulle niin paljon. Nyt on kuitenkin minun aikani jatkaa uusiin seikkailuihin ja kiittää kaikesta, mitä näihin vuosiin Yeesissä on mahtunut.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x