Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Uusi kasvo toimistolla: tässä on Yeesin Vanessa!

Uusi kasvo toimistolla: tässä on Yeesin Vanessa!

01.04.2022

Yeesissä alkaa tänä keväänä uusi Rasismi ja mielenterveys -hanke, jota luotsaa Yeesin Vanessa! Hän kertoo seuraavaksi hieman hankkeesta ja itsestään.

Moi kaikille!

Olen Vanessa. Toimin Yeesillä asiantuntijana juuri käynnistyneessä Rasismi ja mielenterveys -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää rasismia kokevien nuorten mielenterveyttä. Hanke toteutetaan meiltä meille -periaatteella, eli POC-nuorilta POC-nuorille. Lyhenne POC tulee termistä People of Color ja sillä viitataan tässä yhteydessä afrosuomalaisiin ja ruskeisiin ihmisiin. Jos oot 13-29-vuotias ja sua kiinnostaa tietää lisää rasismin mielenterveysvaikutuksista tai saada vertaistukea muilta nuorilta, tää hanke on tehty rakkaudella just sulle.

Päädyin hakemaan töihin Yeesille, koska tiedän henkilökohtaisesti miten mittavia vaikutuksia rasismilla on mielenterveyteen. Vuosien varrella kasautuneet traumaattiset kokemukset voivat vaikuttaa merkittävästi psyykkiseen terveyteen ja jaksamiseen. Rasismin tiedetään aiheuttavan esimerkiksi masennusta ja ahdistuneisuutta, jopa ylisukupolvisesti. Rasismikokemusten aiheuttamia traumoja ja käytösmalleja voi olla hankala tunnistaa jopa itsessään. Kokemusten käsittely vertaistuen keinoin on yksi keino päästä purkamaan ahdistusta. On tärkeää löytää uusia keinoja, joilla suojella omaa mielenterveyttään.

Tässä vähän taustastani. Asun Helsingissä aviomieheni, taaperoni ja koirani kanssa. Odotan jo lumen sulamista, että päästäisiin pian mökille rentoutumaan. Tykkään kuunnella musiikkia, hoitaa meidän perheen kiharoita ja ratkoa ristikoita iltaisin telkkarin ääressä. Olen matkustellut paljon ja päässyt näkemään ja kokemaan mitä maailmalla on tarjota. Vapaa-ajallani teen työtä muiden afrosuomalaisten ja ruskeiden ihmisten parissa järjestämällä kulttuuri- ja vertaistukitapahtumia, sekä ylläpitämällä vertaistuellisia foorumeita somessa. Koulutukseltani olen sosionomi ja erikoistunut työurani aikana lastensuojelu- ja perhetyöhön, sekä sosiaaliseen nuorisotyöhön.

Olen kiinnostunut erityisesti tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä teemoista. Minulle tasa-arvo ei merkitse sitä, että kaikille annetaan yhtä paljon, vaan sitä, että kaikille annetaan tarpeeksi, jotta he voisivat yltää samaan lopputulokseen. Minulla on ollut lapsesta lähtien voimakkaita mielipiteitä ja äitini tapasikin sanoa, että minusta tulee isona varmasti tuomari. Vuosien varrella minusta on kehittynyt myös hyvä kuuntelija. Tykkään käydä keskustelua ja kuulla uusia näkökulmia erilaisilta ihmisiltä.

Odotan kovasti, että saadaan hanke käyntiin ja pääsen kertomaan teille siitä lisää. Pysythän kuulolla!

Ota rohkeesti yhteyttä, jos haluat jutella lisää. Minut tavoittaa sähköpostista vanessa@yeesi.fi suomeksi tai englanniksi.

Aurinkoista loppuviikkoa ja muistakaa ottaa aikaa itsellenne!

Terkuin,
Vanessa