Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Rasismi rikoksena

Rasismi rikoksena

31.10.2022

Rasismi voi vaikuttaa mielenterveyteen myös silloin, kun nuori näkee somessa rasistisia kommentteja tai videoita, joissa esiintyy väkivaltaa hänen näköisiä ihmisiä kohtaan. Vaikka nuori ei siis kokisi suusanallista rasismia päivittäin, hän altistuu median ja somen kautta rasismille toistuvasti.

Suurimmassa osassa viharikoksista on rasistinen motiivi, joka liittyy uhrin etniseen taustaan. Viharikos on esimerkiksi henkilöä tai ryhmää kohtaan tehty rikos, jonka motiivina on ennakkoluulo tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista ominaisuutta kohtaan. Viharikokseksi lasketaan esimerkiksi kunnianloukkaus, laiton uhkaus, pahoinpitely tai vahingonteko. Tyypillinen viharikos on julkisella paikalla tapahtunut pahoinpitely. Rangaistusta voidaan koventaa, jos tekoon on vaikuttanut esimerkiksi uhrin ihonväri, syntyperä tai etninen alkuperä.

Vuonna 2021 kirjattiin yhteensä 1 026 rikosilmoitusta epäillyistä viharikoksista, joka on 20 prosenttia enemmän, kuin edeltävänä vuonna. Valtaosa ilmoituksista liittyi rikosepäilyihin, joiden motiivi rikosilmoituksesta ilmenevien tietojen perusteella liittyi uhrin etniseen tai kansalliseen taustaan.

Johtaako rikosilmoitus mihinkään?

Moni nuori on kertonut, että ei ole tehnyt rikosilmoitusta kokemastaan rasistisesta rikoksesta, koska uskoo, että se ei johda tutkintaan. Tämä myytti ei pidä paikkaansa. Muutama vuosi sitten tehdyn selvityksen mukaan vain noin 20 prosenttia viharikoksen kohteeksi joutuneista teki ilmoituksen poliisille. Poliisi kannustaakin viharikosten uhreja tekemään rikosilmoituksen aina, kun kokee tulleensa viharikoksen uhriksi. Vain näin saadaan näkyväksi rasististen rikosten todellinen määrä Suomessa.

"Aina kannattaa tehdä rikosilmoitus. Ihan vaan sen takia, että jos sä et tee rikosilmoitusta, niin sille asialle ei varmasti tehdä mitään. Sehän voi olla, että sä teet rikosilmoituksen kun se joku tuntematon tyyppi huuteli sulle siellä kadulla ja sitten poliisi näkeekin valvontakameroista kuka se on ja sitten poliisi tunnistaa sen, koska se on vanha tuttu ja sitä kautta pystyy saattamaan sen sitten vastuuseen."
-Konstaapeli Daniel

Mitä tehdä, jos saa rasistisia viestejä somessa? 

"Tää on ehkä kuultu ja raastava neuvo tietyssä mielessä, mutta siihen ei pidä lähteä mukaan, koska kaikki nettiöykkärit haluu sen reaktion. Ne saa sen tyydytyksen siitä reaktiosta, kun ne haukkuu jotakin ties millä sanoilla ja näkee, että se toinen loukkaantuu tai ottaa itteensä siitä."
-Konstaapeli Daniel

Somessa esiintyy paljon vihapuhetta. Vihapuhe on sanankäyttöä, jonka tarkoituksena on sulkea jokin ryhmä ulkopuolelle ja luoda kuva ryhmään kuuluvista ihmisistä epäilyttävinä, epäluotettavina ja alempiarvoisina. Vihapuheessa vääristellään faktoja ja niitä esitetään valikoiden. Kun vihapuhe täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön, se katsotaan viharikokseksi. Vihapuhe voi myös olla yhdenvertaisuuslain nojalla laitonta syrjintää.

"Aina ensimmäisenä kuva siitä viestistä tai kommentista. Sen jälkeen mie oon aina ohjeistanut, että ilmiantaa ja estää sen henkilön, jotta se alusta millä se haukkuminen tapahtuu saa tietää, että tää käyttäytyy tällä lailla. Sitten jos tarpeeks niitä punasia lippuja tulee sen käyttäjätunnuksen tietoihin, niin se voi mennä estoon, lukkoon, poistoon, mitä ikinä. Tänään viimeks ilmiannoin. Tuli rasistista kommenttia yhteen kuvaan, niin ilmiannoin sen kommentoijan ja tällä hetkellä se on poistunut se tili Instagramista. Elikkä todisteet haltuun, ilmianto/esto ja sitten rikosilmoitus."

Mikä on helpoin tapa tehdä rikosilmoitus nettihäirinnästä?

"Rikosilmoituksen voi tehdä yksinkertaisimmillaan netissä puhelimella. Sinne sitten kaikki tiedot mitä siitä on saatavilla. Käyttäjätunnukset, missä palvelussa se käyttäjätunnus on ollut käytössä, mihin aikaan se on lähetetty nimittäin sitten jos se poistaa sen kommentin sitten voi kuitenkin saada sieltä sitten mahdollisesti sieltä palveluntarjoajalta tietoonsa, että mistä sähköpostiosoitteesta taikka kuka sitä on käyttänyt sitä käyttäjätunnusta silloin tiettyyn aikaan."
-Konstaapeli Daniel

Rikosilmoituksen voit tehdä osoitteessa www.poliisi.fi.

Muistathan, että sinun ei tarvitse kokea rasismia, jotta voit taistella sitä vastaan. Taisteleminen rasismia vastaan on meidän jokaisen yhteinen asia. Ilmiannathan näkemäsi rasistisen sisällön somessa ja osoitat tukesi rasismin uhreille. Tämä on pieni arjen antirasistinen teko, jolla on suuri merkitys rasismin kohteeksi joutuneissa ihmisissä.

Lämmöllä,

Vanessa Grant, Muudi-hankkeen asiantuntija

Lähteet: