Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Miten estetään nuorten vaikuttajien uupuminen?

Miten estetään nuorten vaikuttajien uupuminen?

24.03.2021

Miten voisimme tukea niitä nuoria, jotka ottavat vastuuta itsensä lisäksi myös muiden nuorten mielenterveydestä, pohtii Yeesin hallituksen jäsen Jenna Wahlstén.

Järjestötoiminnassa nuorten osallisuus ja aktiivisuus on kansalaisvaikuttamisen kivijalka. Nuoret ovat eturintamassa mielenosoituksissa, kampanjoiden jalkauttamisessa, somessa, uusien aktiivien sitouttamisessa sekä yhdenvertaisemman järjestötyön rakentamisessa.

Nuoret tunnetaan palavasta tahtotilasta, vastuun ottamisesta ja jatkuvasta joustamisesta, välillä vaatien opiskeluista poissaoloa, joskus valmistumisen viivästymistä ja vähintään kerran liittokokouksessa puhujanpöntössä romahtamista. Usein harrastustoiminnassa tukena on valmentaja tai ohjaaja, jonka osa työtä on pitää huoli tavoitteistasi ja jaksamisestasi. Kuka se on tässä harrastuksessa?

Mitä askeleita nuorten hyvinvointiin voisi ottaa järjestötyön sisällä?

  • Yhdistyksien ja oppilaitoksien yhteistyötä olisi vahvistettava ja kommunkaatiota lisättävä. Yhdistyksien pitäisi saada tietoa toisen ja kolmannen asteen koulutuksen rakenteesta samoin kuin oppilaitosten saada tietoa järjestöjen yhteyshenkilöistä ja toiminnasta. Yhteistyö on vahva työväline, jonka myötä tutkinnon osien hyväksilukuja tai opintopisteitä olisi huomattavasti helpompaa ja hedelmällisempää hakea kansalaisvaikuttamisen parissa.
  • Kaikille yhdistysten hallitustoiminnassa toimiville nuorille tulisi taata mahdollisuus tukeen hallituskauden aikana.
  • Hallituksien jäseniä tulisi rohkaista pitämään kirjaa omista vapaaehtoistyöhön käyttämistä tunneista ja ne tulisi käydä läpi tasapuolisen delegoinnin ja koko hallituspotenttiaalin vahvistamiseksi.
  • Olisi syytä tunnistaa ylisuorittaminen ja puuttua siihen. Hallituksen perehdytyksessä voisi ottaa jaksamisen puheeksi, opetella pitämään taukoja ja sanomaan ei.

Me kylvetään tämän työn hedelmiä seuraaville sukupolville, emme tule nauttimaan sadosta, mutta nauttikaamme edellisen sukupolven hedelmistä, jotka silloin tekivät saman. Nautitaan matkasta, eikä odoteta valmista huomista. Meidän nuorten keskuudessa syntyy eittämättä arvokkaita muistoja, ihmissuhteita, tiivistä yhteisöä sekä samalla tulevia puolueiden puheenjohtajia, kansanedustajia, erityisavustajia, pääministereitä, presidenttejä, kuntapäättäjiä sekä kattojärjestöjen toiminnanjohtajia. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Jenna Wahlstén

Kirjoittaja on Yeesin hallituksen jäsen ja aktiivinen Yeesin vapaaehtoinen. Kirjoitus on osa Yeesissä tehtävää vapaaehtoistyötä eikä välttämättä edusta Yeesin mielipiteitä.