Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Mitä Yeesi antoi minulle ja mitä minä annoin Yeesille

Mitä Yeesi antoi minulle ja mitä minä annoin Yeesille

16.06.2021

Täällä Yeesin Iida haikeissa mutta kiitollisissa fiiliksissä, sillä mun yliopistoharjoittelu päättyy perjantaina. Nöyrä kiitos jokaiselle Yeesin työntekijälle, vapaaehtoiselle ja muille keiden kanssa olen saanut tutustua ja tehdä töitä tänä keväänä. Ihan erityinen kiitos ohjaajalleni Nooralle, joka jaksoit viikosta toiseen kehua ja tsempata, jonka oikeudentajusta jokainen voisi ottaa oppia, ja joka luot ympärillesi hyvää mieltä.

Olen aina ollut itseäni kohtaan aika vaativa, se on kai osa persoonallisuuttani. Kun aloitin työharjoitteluni Yeesillä huhtikuun alussa, kävelin ensimmäisenä työpäivänä Yeesin toimistolle selkä suorassa, jännittyneenä. Mielessäni ajatuksia siitä, että nyt täytyy onnistua luomaan virheetön ensivaikutelma - olla jatkuvasti aikaansaava ja tehokas suorittaja. Maalista toiseen rivakasti juokseminen oli jo pitkään ollut ainoa tietämäni tapa olla, tehdä töitä ja elää. Kunnes. 

Jo ensimmäisinä viikkoina aloin kiinnittää huomiota Yeesin ilmapiiriin. Inhimillisyys, epävarmuus ja asioiden keskeneräisyys olivatkin asioita joita voitiin sanoittaa ääneen. Onnistumisista ja saavutuksista, suurista tai pienistä, omista tai muiden omista, tuuletettiin ja iloittiin reilulla kädellä. Myötätunto ja lempeys olivat etäyhteyksissäkin läsnä, koko harjoittelun ajan.

Harjoittelu Yeesillä oli alkusysäys jollekin uudelle, itsessäni tapahtuvalle muutokselle. Lyhyen parin kuukauden harjoittelun aikana aloin oppia, että on olemassa muitakin tapoja olla, kuin vaatimusten väsynyt täyttäjä. Kun liiallisesta suorittamisesta luopuu, ihminen ei muutu laiskaksi, toisin kuin joskus uskotaan. Suorittamisesta vapautuminen voi herättää ihan uudenlaista, energiaa antavaa motivaatiota ja luovuutta. Voi olla aikaansaava, mutta voida samalla psyykkisesti hyvin. Omien vaatimusteni nostaessa päätään, katsoin työkoneeseeni liimattua tarraa, jossa luki, että “80% riittää”. 

Samaa lempeyttä ja armollisuutta mitä itsekin koin, pyrin tarjoamaan Yeesin työntekijänä nuorille, keiden kanssa työskentelin. Harjoittelun aikana sain käydä antoisia keskusteluja chateissa, järjestää tapahtumia, kouluttautua Sekasin - ryhmiksen päivystäjäksi, jakaa tietoa, kannustaa, kuunnella ja kohdata. Olla osa isompaa tarkoitusta, eli edistää mielenterveyttä yhdessä. Jos olen saanut hymyn edes yhden nuoren huulille tänä aikana, koen, että harjoitteluni on onnistunut. 

Mitä Yeesi antoi minulle ja mitä minä annoin Yeesille, oli kai lopulta yksi ja sama asia - hetki, jolla oli pieni suuri merkitys. 

Iida Hynnilä

Kirjoittaja on Yeesin harjoittelija.