Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Muudin Kick off -tapahtuman puhe

Muudin Kick off -tapahtuman puhe

10.06.2022

Viime viikolla juhlittiin Muudi-hankkeen alkamista Kick off -tapahtuman merkeissä. Tapahtuma oli menestys! Muudin asiantuntija Vanessa piti tapahtuman aikana koskettavan ja tärkeän puheen, jonka voit lukea tästä blogista.

Moi kaikille!

Viime viikolla juhlittiin Muudi-hankkeen alkamista Kick off -tapahtumassa, joka oli menestys. Paikalle pääsi runsaasti nuoria ja nuorten kanssa toimivia ammattilaisia. Tunnelma oli vieraiden kertoman mukaan turvallinen ja rento. Palautteen mukaan tapahtumassa käyty paneelikeskustelu ja työpajat olivat illan parasta antia. Tapahtumaa seurattiin myös IG-liven kautta ja tallennetta on katsottu runsaasti tapahtuman jälkeen. Pidin tapahtumassa puheen, jonka haluaisin jakaa teille. Tässä se tulee.

Me olemme kokoontuneet juhlistamaan Muudi-hankkeen alkamista. Muudi on Yeesin uusi hanke, joka startattiin maaliskuun lopussa ja sen päätavoitteena on edistää rasismia kokevien POC-nuorten mielenterveyttä. Hanke toteutetaan meiltä meille -periaatteella, eli POC-nuorilta POC-nuorille. On tärkeää, että nuoret ovat mukana suunnittelussa ja toteutuksessa alusta lähtien.

POC on varmasti sellainen lyhenne, jonka moni teistä on kuullut. Käydään kuitenkin läpi mitä se tarkoittaa. Lyhenne POC tulee termistä People of Color. Yhdysvaltojen Houstonissa järjestettiin 1970-luvulla National Women’s Conference niminen tapahtuma, jossa syntyi termi Women of Color. Se kuvasi yhteistyötä ja solidaarisuutta sorrettujen mustien ja ruskeiden naisten välillä. Myöhemmin Black Panthers ja Brown Berets ottivat käyttöön termin People of Color. Eli jos olet joskus miettinyt, että mistä termi on peräisin, niin nyt tiedät, että se syntyi alunperin POC-yhteisöltä POC-yhteisölle. Se on tosi tärkeää tietää ja se antaa ainakin mulle voimaa. 

Muudi-hanke on tarkoitettu nimenomaan afrosuomalaisille ja ruskeille nuorille. Mustat ja ruskeat nuoret kokevat Suomessa ihonväriperusteista syrjintää ja rasismia. Mustien ja ruskeiden ihmisten rasismikokemukset myös poikkeavat toisistaan todella paljon ja se on erittäin tärkeää muistaa. Esimerkiksi afrikkalaistaustaisiin ihmisiin kohdistetaan täysin erilaisia stereotypioita ja ennakkoluuloja, kuin esimerkiksi eteläaasialaisiin. Kuitenkin ajattelen, että näillä kaikilla nuorilla on myös paljon samanlaisia kokemuksia rasismista, joten heistä olisi varmasti tukea toisilleen rasismikokemusten käsittelyssä. 

Eli jos olet 13-29-vuotias POC-nuori ja olet kiinnostunut tietämään lisää rasismin mielenterveysvaikutuksista ja haluat saada vertaistukea muilta rasismia kokevilta nuorilta, tämä hanke on sulle.

Kävin juttelemassa Planin nuorten kanssa toukokuussa antirasismista ja identiteetistä. Sanoin siellä, että en voi luvata, että rasismi loppuu, mutta sillä aikaa kun me tehdään yhdessä töitä sen eteen, on tärkeää, että nuorilla on paremmat voimavarat kohdata rasismia. Rasismi on aina väärin ja ei voi olla POC-yhteisön vastuulla ratkaista ongelmaa, joka tulee ulkopuolelta. Meidän kaikkien pitää toimia antirasistisesti, jotta pääsemme kohti yhdenvertaisempaa tulevaisuutta. 

Me tiedetään, että rasismilla voi olla todella mittavia vaikutuksia mielenterveyteen, ja useimmiten näin onkin. Rasismikokemuksilla voi itse asiassa olla mittavia vaikutuksia sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen. Rasismikokemukset ja niihin jatkuva valmistautuminen voivat esimerkiksi nostaa verenpainetta. On tutkittu, että Yhdysvalloissa mustat ihmiset sairastuvat todennäköisemmin hypertensioon, eli korkeaan verenpaineeseen, kuin ketkään muut ihmiset. Se on todella huolestuttavaa. 

Ehkä joku täällä tietää sen tunteen, kun se verenpaine nousee. Miltä tuntuu, kun joutuu jatkuvasti olemaan varuillaan, koska rasismi voi iskeä minkä vaan kulman takaa. Joskus se tulee suoraan in your face ja joskus se on salakavalaa, etkä itsekään ole varma, että oliko se sitä. Joskus sitä on niin paljon, että ei jaksais enää edes välittää ja joskus se tulee niin yllättäen, että se vie sun sydämestä palasen.

Tutkimusten mukaan rasismi vaikuttaa vielä kaksi kertaa pahemmin mielenterveyteen, kuin fyysiseen terveyteen. Rasismista kärsineet ihmiset ovat sairastuneet esimerkiksi masennukseen ja heillä on ollut ahdistusta, stressiä ja jopa haluttomuutta elää. Pelkkä pelko rasismista on haitallista. Se voi heikentää hyviä mielenterveyden voimavaroja, kuten esimerkiksi resilienssiä, toiveikkuutta ja motivaatiota. Suusanallinen ja fyysinen väkivalta taas voivat aiheuttaa jopa posttraumaattisen stressihäiriön. 

Rasismista puhuminen sen sijaan, että joutuisi olemaan yksin omien ajatusten kanssa, voi auttaa käsittelemään stressiä, vihaa, pelkoa, turhautumista ja muita tunteita, joita rasismi herättää. Usein helpointa on puhua sellaisille ihmisille, jotka pystyvät samaistumaan siihen, mitä sä oot kokenut. Juuri siitä syystä Muudi on POC-nuorilta POC-nuorille. 

Muudi on kolmivuotinen hanke ja se toteutetaan valtakunnallisesti. Hankkeen aikana tullaan järjestämään POC-nuorten mielenterveyttä edistävää vertaistoimintaa, kasvotusten ja verkossa. Kasvotusten tapahtuvissa suljetuissa vertaistukiryhmissä POC-nuoret pääsevät jakamaan kokemuksiaan ja kuulemaan muita. Lisäksi nuoret saavat tietoa siitä, miten rasismi voi vaikuttaa mielenterveyteen ja miten nuoret voisivat vahvistaa omia voimavarojaan. Tulemme järjestämään vertaisryhmätoimintaa myös englanniksi. On tärkeää tavoittaa lisäksi ne nuoret, jotka eivät pysty osallistumaan pääasiallisesti pääkaupunkiseudulla toimiviin ryhmiin. Siksi vertaistukiryhmiä tullaan järjestämään myös verkossa, esimerkiksi Discordissa, jossa meillä on Yeesillä jo valmiiksi paljon toimintaa. 

Muudi järjestää hankkeen aikana myös rasismin mielenterveysvaikutuksiin liittyviä koulutuksia, työpajoja ja oppilaitosvierailuja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, jotka pitävät tätä aihetta myös tärkeänä. Muudin toimintamalleista ja syksyllä käynnistyvän pilottivertaistukiryhmän toiminnasta kehitetään materiaalia myös oppilaitosten ja muiden nuorten kanssa toimivien tahojen käyttöön. On tärkeää, että myös muut nuorten kanssa toimivat aikuiset tietävät mitä vaikutuksia rasismilla on mielenterveyteen, miten nuoret itse kokevat asian ja mitä he toivovat aikuisilta.

Hankkeelle on auennut hetki sitten oma Instagram-tili. Löydät sen nimellä sun.muudi. Pistä äkkiä seurantaan, jos et ole vielä mukana. Myöhemmin Muudi avaa myös muita somekanavia ja tarvitsen ehdottomasti teiltä nuorilta apua TikTokin kanssa. Somessa Muudi jakaa aktiivisesti tietoa rasismin mielenterveysvaikutuksista. Tutustumme esimerkiksi siihen mitä tarkoittaa rakenteellinen rasismi, valkoisuusnormi, sisäistetty rasismi ja rasismin traumojen ylisukupolvisuus. Me tarjoamme matalan kynnyksen keinoja edistää nuorten mielenterveyttä tiedon ja vertaistuen kautta. Muudi haluaa tuoda nuorten äänen kuuluviin, joten luvassa on myös kirjoituksia, videoita ja somesisältöä nuorilta nuorille.

Tää hanke on mulle henkilökohtaisesti tosi tärkeä. Mä toivon, että kun mun lapsi kasvaa nuoreksi, tää maailma on jo muuttunut paljon turvallisemmaksi paikaksi POC-nuorille. Tehdään kaikki töitä sen eteen. 

Kiitos.

Terkuin,

Vanessa Grant
Muudi-hankkeen asiantuntija