Fiiliskuva
 

Ajankohtaista

Yhteisöllisyydellä ja toimeentulolla on vaikutusta opiskelijoiden mielenterveyteen!

Yhteisöllisyydellä ja toimeentulolla on vaikutusta opiskelijoiden mielenterveyteen!

08.04.2024

Yeesi haluaa muistuttaa opiskelijoiden mielenterveysviikolla yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden teemoista. Myös opiskelijoiden toimeentulo ja opiskelumuoto vaikuttavat siihen, kuinka aktiivisesti opiskelijat voivat halutessaan osallistua opiskeluyhteisön toimintaan.

Nuorten mielenterveysseura Yeesi haluaa nostaa opiskelijoiden mielenterveysviikolla esiin opiskelijoiden yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vaikutuksen mielenterveyteen. Harjoittelut sekä monimuoto-opiskelu toisella asteella ja korkeakouluissa ovat lisääntyneet. Toisaalta noin puolet toisen asteen opiskelijoista ei koe kuuluvansa kouluyhteisöön. Opiskelijoiden yhteisöllisyyteen olisi panostettava, jotta jokaisella olisi mahdollisuus kuulua yhteisöön. Yhteisöllisyys tukee myös opinnoissa jaksamista, niihin sitoutumista sekä opiskelumotivaatiota.

Yhteisöllisyys on voimavara, joka voi tukea ja kannatella selviämään arjen haasteista. Tämä pätee niin opiskeluun kuin muihinkin elämän osa-alueisiin. Erityisesti toisen asteen oppilaitoksissa toimivat opiskelijakuntien hallitukset voivat olla merkittävässä roolissa luomassa yhteisöllisyyttä ja mahdollistamassa opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia arjen yhteisöllisyyteen omassa opiskeluympäristössään. Vaikka monimuoto-opinnot ja etäopiskelumahdollisuudet ovat monelle opiskelijalle pelastus arjen kiireiden keskellä, tulee myös näissä opiskelumuodoissa huolehtia yhteisöllisyyden mahdollisuuksista. Tämä tuo haastetta myös opiskelijakunnille ja työntekijöille luoda yhteisöllisyyttä edistävää toimintaa opintojen arjessa. Osa opiskelijakunnista on ratkaissut tätä haastetta järjestämällä opintojen ulkopuolella tapahtumia ja toimintaa, jotka tukevat yhteisöllisyyttä ja antavat opiskelijoille mahdollisuuden verkostoitua ja viettää aikaa yhdessä. Myös opiskelijajärjestöt ovat tehneet jo vuosikymmeniä tärkeää työtä edunvalvonnan ja yhteisöllisyyden eteen, sekä mahdollistaneet muiden opiskelijoiden kohtaamisen valtakunnallisesti esimerkiksi tapahtumissa ja järjestötoiminnassa. 

Jotta jokainen opiskelija voi kuulua yhteisöön yhdenvertaisesti, on tarkasteltava myös opiskelijoiden toimeentuloa. Tällä hetkellä hallitus on leikkaamassa asumistukea, sekä jäädyttämässä opintotuen indeksikorotukset. Tämä tarkoittaa opiskelijan arjessa sitä, että yhteisölliseen toimintaan osallistuminen voi olla vaikeampaa ajan puutteen takia, sillä toimeetulon hankkimiseen menee entistä enemmän aikaa opiskelijan arjesta. Opintojen aikana solmitaan myös merkittäviä ihmissuhteita, jotka edistävät niin hyvinvointia, mutta myös verkostoitumista omalla alalla ja näin työllistymistä. 

Opiskelijoiden yhdenvertaisuuteen ja yhteisöllisyyteen on kiinnitettävä huomiota myös opinnoissa jaksamisen näkökulmasta. Jokainen jaksamisen haasteiden takia opinnot keskeyttänyt nuori maksaa niin yhteiskunnallisen, kuin inhimillisen hinnan. Jokainen nuori ja opiskelija ansaitsee voida hyvin ja hyvän mielenterveyden. Tätä voidaan tukea esimerkiksi reilun toimeentulon mahdollistamisella ja yhteisöllisyyteen panostamalla.