Blogi

24.08.2022

Mielenterveyden edistäminen vaatii yhteiskunnallista muutosta

Vuosien varrella olen käynyt sekä työkavereiden, kollegoiden että vapaaehtoisten kanssa keskustelua siitä, mitä voisi olla Yeesin mielenterveysaktivismi tai edistävä mielenterveystyö yhteiskunnan tasolla. En vielä tiedä vastausta, mutta hyvä alku on se, että sanotaan ääneen mikä mättää ja mihin tarvitaan muutosta. Tälle keskustelulle kaavailtu alusta on uusi tapahtumakonsepti, Yeesi Rant.

Mielenterveyden edistäminen vaatii yhteiskunnallista muutosta

Olen ollut nyt yli kolme ja puoli vuotta töissä Yeesillä, ja mielenterveyden päivittäinen pohtiminen on johtanut siihen, että näen koko ilmiön täysin eri tavalla. Aloittaessani ajattelin - kuten suurin osa ihmisistä - että mielenterveys on henkilökohtainen ominaisuus, johon parhaiten vaikutamme keskittymällä yksilöön.

Älä käsitä väärin, yksilöä ei missään nimessä saa unohtaa mielenterveystyössä. Katsetta on silti syytä laajentaa ja nähdä myös yksilön elämään vaikuttavat olosuhteet. Kasvavassa määrin olen lukenut tilastoja ja asiantuntijalausuntoja mielenterveysteeman yhteiskuntatason trendeistä, tankannut Finlexistä mitä Suomen laki sanoo mielenterveydestä ja ylipäätään pohtinut, mitä oikeastaan tarkoittaa hyvä mielenterveys.

Voiko ihminen voida hyvin yhteiskunnassa, jossa koulutuspolku ei kannusta kokeilemaan tai anna armoa harha-askelissa? Voiko ihminen voida hyvin yhteisössä, jossa ei saa kokea hyväksyntää, kohtaamista ja läsnäoloa? Voiko ihminen voida hyvin kulttuurissa, jossa tehokkuus ja tuottavuus ajavat kaikkea toimintaa levon, luovuuden ja lempeyden kustannuksella?

Oma lukunsa on vielä kaikki ne tavat, joilla mielenterveysasioiden tärkeyttä vähätellään. Miten oikea-aikaista apua ei ole saatavilla, psyykkisiä sairauksia yhä hävetään ja hyvinvoinnin lisääntyminen ei ole itsessään arvokasta, jos se ei tuo mukanaan taloudellista hyötyä, kuten näimme esimerkiksi perustulokokeilussa.

Kaiken tämän jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että todellinen muutos tapahtuu systeemitasolla. Meidän täytyy vaatia, että päätöksenteossa ihmisten hyvinvointi ja mielenterveys otetaan huomioon, muutenkin kuin juhlapuheissa ja tyhjissä lupauksissa. Meidän täytyy nostaa esiin kaikki ne tavat, joilla huonot järjestelmät tuottavat pahoinvointia, ja etsittävä tapoja korjata niitä. Meidän täytyy luoda kulttuuri, joka arvostaa meitä kaikkia, myös silloin kun ei pystytä olemaan tuottavia ja tehokkaita. 

Vuosien varrella olen käynyt sekä työkavereiden, kollegoiden että vapaaehtoisten kanssa keskustelua siitä, mitä voisi olla Yeesin mielenterveysaktivismi tai edistävä mielenterveystyö yhteiskunnan tasolla. En vielä tiedä vastausta, mutta hyvä alku on se, että sanotaan ääneen mikä mättää ja mihin tarvitaan muutosta. Tälle keskustelulle kaavailtu alusta on uusi tapahtumakonsepti, Yeesi Rant. Tarkoituksena on tuoda yhteen ihmisiä, jotka ovat myös turhautuneita näihin asioihin ja saada voimaa siitä, että jaetaan ajatuksia, kokemuksia ja ideoita. Ehkä siinä samalla keksitään, miten voidaan muuttaa maailmaa parempaan suuntaan.

Ensimmäinen Yeesi Rant on teemasta mielenterveysoikeudet, ja se järjestetään 30.8.2022 Yeesin toimistolla. Oot tervetullut mukaan, juuri sellaisena kuin olet. Lisätietoa tapahtumasta löydät täältä: https://fb.me/e/1Cd9v0qMi

Toivottavasti nähdään!

Ilolla, 

Yeesin Erika

Kirjoittaja on Yeesin oppilaitosyhteistyön ja koulutustoiminnan asiantuntija
 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Kentälle tarvitaan lisää moninaisuutta ja tietoa rasismin mielenterveysvaikutuksista

Blogi

Kentälle tarvitaan lisää moninaisuutta ja tietoa rasismin mielenterveysvaikutuksista

Muudin Vanessa piti kaksi viikkoa sitten puheen PALOMA-päivillä rasismin vaikutuksesta nuorten mielenterveyteen. PALOMA-päivät on pakolaistaustaisten ihmisten mielenterveyteen keskittyvä tapahtuma, joka tuo yhteen aiheen parissa työskenteleviä ammattilaisia ja asiantuntijoita. Tilaisuudessa kuultavissa puheenvuoroissa esiteltiin tuoretta tutkimustietoa, hyviä käytäntöjä ja uusia työkaluja. Tästä blogista löydät katkelmia Vanessan puheesta.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x