Blogi

28.06.2022

Unelmoimalla edistät mielenterveyttäsi!

Kesäkuussa Yeesissä ollaan unelmoitu oikein urakalla! Unelmointi voi tukea arjessa selviytymistä, suunnata katsetta tulevaan ja auttaa asettamaan tavoitteita unelmiaan kohti. Yeesin Julianna keskusteli unelmoinnista, sen helppoudesta, vaikeudesta ja mahdollisuuksista yhdessä vapaaehtoisten kanssa Yeesi-chatissa kesäkuun alussa. Tässä blogipostauksessa pääsemme kurkkaamaan, mitä Yeesin vapaaehtoiset ajattelevat unelmoinnista!

Unelmoimalla edistät mielenterveyttäsi!

Unelmien kokoluokka?

Kesäkuussa Yeesissä ollaan painotettu, että kaikki unelmat ovat yhtä arvokkaita, mutta tarkoitamme sitä myös vuoden jokaisena päivänä. Ei ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa unelmoida, pääasia on, että se antaa jotain hyvää itselle ja auttaa suuntaamaan katseen tulevaisuutta kohti.

Yeesi-chatissa kysyin, unelmoivatko vapaaehtoiset enemmän pitkän tähtäimen vai lyhyen aikavälin unelmista. Moni toi esiin, että he unelmoivat lähitulevaisuuden jutuista. Ehkä lyhyen aikavälin unelmat tuntuvat nykyhetkestä käsin helpommin saavutettavilta ja sellaisilta, että meillä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa niihin. Toisaalta, kuka väittää ettei asia olisi niin myös pitkän aikavälin unelmien kohdalla? Onko sinulle helpompi unelmoida kaukana tulevaisuudessa vai lähellä nykyhetkeä tapahtuvista asioista? Miksi?

Mistä voi unelmoida tai miten?

Ihan mistä vain voi unelmoida! Yeesin vapaaehtoiset unelmoivat mm. oman näköisen elämän elämisestä, oman alan töihin pääsemisestä, kouluun pääsemisestä ja omasta mökistä.

Miten voi unelmoida? Yeesin vapaaehtoinen sanoi mielestäni tosi oivaltavasti:

”Mun aika moni unelma on toteutunu ku oon kertonu niistä ääneen. Siks nykyään kailotan mun unelmia <3”

Ääneen kertomisella ja ylipäätään asioiden visualisoinnilla voi olla suuri voima, kun sen saa kerrottua ulos. Tuntuu, kuin jotakin taikaa tapahtuisi ja olet yhtäkkiä askeleen lähempänä unelmasi saavuttamista!

Entä jos unelmia ei saavuta, haittaako se?

Se, että kaikkia unelmiaan ei saavuta, ei tee niistä unelmista yhtään sen vähäpätöisempiä kuin niistä, jotka saavuttaa. Unelmointi on keino, jolla edistää omaa mielenterveyttä.  

”Tarviiko unelmien eteen välttämät tehä töitä? Tai siis tarkotan et hyväksyy sen että pitää sen pelkkänä unelmana tai haaveena, eikä lähe tavottelee sitä”

Tämän vapaaehtoisen sanoma on kiinnostava. Se kertoo siitä, että jo lähtökohtaisesti unelmiin voi suhtautua monella eri tavalla. Joskus niihin suhtautuu palavasti ja päämäärätietoisesti toteuttaen ja joskus ”pelkkinä” haavekuvina, jotka tuovat hyvän olon. Voisiko unelmista tosiaan ajatella niin, että tärkeintä ei ole päämäärä, vaan se matka?

Ihminen muuttuu elämänsä aikana ja silloin on täysin luonnollista, että myös unelmamme kokevat muutoksia tai jäävät kokonaan pois. Se on ihan normaalia eikä sitä pidä säikähtää, kuten vapaaehtoinenkin sanoitti Yeesi-chatissa:

”Joskus sä voit ite kasvaa siun unelman kaa erisuuntaa vaikka tekisitki kaiken sen unelman etee. Mut toisaalta en koe et tärkeintä unelmissa on se päämäärä vaan se matka siitä missä sä nyt oot siihen sun unelmaan. Se riittää et näkee sen seuraavan askeleen, muuta ei tarvii.”

Jäin itse pitkään pohtimaan tuota, että riittää kun näkee seuraavan askeleen. Muuta ei tarvitse. Se tuo jotenkin sisäisen rauhan itselle, kun ei mihinkään ole kiire.

”Unelmia kohti pitää myös olla sinnikäs, mutta toisaalta sitä ymmärtää et jos se ei toteudu x kautta niin voiko sitä mennä jotain toista kautta”

Elämässä harvoin kaikki asiat menevät kuten on suunnitellut. Ehkä juuri siinä on elämisen juju, että se jättää jotain sattuman ja arvoituksellisuuden varaan? Asiat voivatkin mennä toisella tavalla ja silti hyvin!

Haluan vielä muistuttaa, että unelmointi antaa vapautta ja rohkeutta. Omaa unelmointiaan voi herätellä sekä opetella monin tavoin, esimerkiksi unelmakarttojen avulla, joita Yeesin vapaaehtoiset askartelivat Yeesi Caféssa. Unelmointi on ennen kaikkea kyky nähdä ja uskoa siihen, että tulevaisuus tarjoaa minullekin jotain hyvää.

Aivan loppuun vielä kannustukseksi erään vapaaehtoisen tärkeä ajatus, jonka toivon, että jokainen voi ottaa matkaansa.

”Uskalla uskalla, siinä (unelmoinnissa) ei voi hävitä <3”

- Yeesin Julianna

 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Jaksaa, jaksaa? -hankkeen tuotokset: Mentoritoiminta (blogisarja 1/3)

Blogi

Jaksaa, jaksaa? -hankkeen tuotokset: Mentoritoiminta (blogisarja 1/3)

Mentoritoiminta oli Jaksaa, jaksaa? -hankkeen ensimmäinen suunnittelupöydältä toteutukseen siirtynyt kehittämiskohde.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x