Blogi

11.05.2022

Vad är viktig när man söker hjälp med sin psykiska hälsa?

Yeesis Julianna deltog i svenskspråkigt programmen i UNG2022- riksomfattande dagar för ungdomsarbete i Jyväskylä. Vilka sakerna ta upp i psykiska hälsa diskussion i kontext av finlandssvenskarna unga?

Triggervarning: omnämnande av suicid

Vad är viktig när man söker hjälp med sin psykiska hälsa?

Hej här är Julianna!

Med mig kan du också prata på svenska om du vill och det är lättare till dig. Det är första inlägg på lång tid på svenska i Yeesis konto, så spännande!

Yeesi var i UNG2022 -riksomfattande dagar för ungdomsarbete och jag deltog på svenskspråkig programmet där.

Föreläsningen på tisdag morgonen av Tina Kärkinen (Psykosociala förbundet) och Johanna Cresswell-Smith (THL) var jätteviktig och intressant. Ämnet var ”Hur ta svåra saker till tals? Vikten av ansvarsfull kommunikation inom suicidprevention”. Det var fokuserat speciellt till finlandssvensk kontext, vilket tyckte jag var jätteintressant, eftersom finlandssvenskarna naturligtvis är minoritet här i Finland och är inte så ofta diskuterat i olika stället.

Hur ska man bemöta en suicidnära person och vad ska man säga? Hur kan vi öka diskussionen om suicid i samhället? Till exempel dessa frågor togs upp i föreläsning och också att vi måste ta svåra saker till tals, det är a och o, när gäller hjälpsökande. Suicid är fortfarande tabu i vårt samhälle och det spelar en roll när man ska söka hjälp och stöd med sina problem. Det är så jätteviktigt att kryssa stigman och fördomar kring om ämnet. 

Nå vad ska man göra så? Hur ska vi bemöta och ta svåra saker till tals? Bland annat dessa frågor tar Johanna och Tina upp i sin rapport ”Bara någon skulle ha sett mig- suicidprevention i finlandssvensk kontext (2020).
Du kan ladda ner rapporten på gratis här: https://magma.fi/wp-content/uploads/2021/03/Magma-1_2021.pdf

Min största upptäckt var det att det är så viktigt att man känner att hen är hörd och sett. Att man känner att man är värdefull och mans mental hälsa är också värdefull. Liksom vi säger i Yeesi att det spelas roll hur du mår.

Andra betydelsefull upptäckt var att det är jätteviktigt att man får stöd och hjälp med sitt eget modersmål, och det inte så lätt när vi pratar om svenskspråkiga tjänster här i Finland. Kommunikation med sitt eget språk bekräftar att man känner sig själv hörd och sett. Jag verkligen hoppas att den situationen utvecklas i framtiden. 

Till slut jag vill ge några tipsar var man kan prata om sin psykiska hälsa på svenska: 

 •  Mieli ry, Kristelefon
   Telefonjouren är öppen:
   må och ons kl. 16-20
   tis, tors och fre kl. 9-13. 
 • Stödchatten Ärligt Talat
  En gratis, anonymt stödchatt för dig som är finlandssvensk 13-29 år.
  Öppna tider varje vecka:
  måndag, tisdag, onsdag, torsdag & fredag kl. 9-12
  måndag, tisdag, onsdag och torsdag kl. 19-22.
 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Jaksaa, jaksaa? -hankkeen tuotokset: Mentoritoiminta (blogisarja 1/3)

Blogi

Jaksaa, jaksaa? -hankkeen tuotokset: Mentoritoiminta (blogisarja 1/3)

Mentoritoiminta oli Jaksaa, jaksaa? -hankkeen ensimmäinen suunnittelupöydältä toteutukseen siirtynyt kehittämiskohde.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x