Blogi

05.05.2022

Nuorisoalaa kiinnostaa mielenterveysosaaminen

Yli kahden vuoden odotuksen jälkeen Nuori2022 - valtakunnalliset nuorisotyön päivät toi nuorisoalaa yhteen Jyväskylässä. Yeesi oli mukana tapahtumassa isolla kymmenen hengen edustuksella ja myös tapahtuman ohjelmassa kahden eri ohjelmanumeron kautta.

Nuorisoalaa kiinnostaa mielenterveysosaaminen

Tapahtumassa konkretisoitui, että nuorten mielenterveys puhututtaa alaa suuresti. Se nousi esille tavalla tai toisella jokaisessa ohjelmanumerossa, jota olin kuulemassa. Ymmärrettävistä syistä teema on tällä hetkellä esillä, mutta täytyy muistaa, että jo ennen korona-pandemiaa yhteiskunnan vaatimukset nuorille, esimerkiksi opiskeluihin liittyen, ovat olleet kohtuuttomat.

Oli hienoa samalla huomata, että alalla on suurta kiinnostusta mielenterveysosaamisen kehittämiseen. Omakohtaisesti sain kokea tämän, kun saavuin viime tipassa paikalle “Nuoren mielen taidot osana nuoren hyvinvointia” -työpajaan, joka olikin jo hyvissä ajoin ääriään myöten täynnä, enkä mahtunut mukaan. Onneksi tapahtuman ohjelmakokonaisuus oli erittäin laadukas ja nopea siirtyminen päälavan katsomoon seuraamaan “Black lives matter - syrjimättömästä nuorisotyöstä antirasistiseen nuorisotyöhön” keskustelua herätti paljon ajatuksia ja vahvisti näkemystä siitä, että Yeesin uudelle Muudi-hankkeelle, jossa tavoitteena on edistää rasismia kokevien POC-nuorten mielenterveyttä, on suuri yhteiskunnallinen tilaus. 

Myös ohjelmat, joita Yeesi oli mukana toteuttamassa kiinnostivat tapahtuman yleisöä.

Jaksaa, jaksaa? -hankkeen Eeva Kolttola Nyyti ry:stä ja mielenterveysvaikuttaja Sanni Lehtinen pitivät päälavalla informatiivisen ohjelmanumeron opiskelijoiden ja nuorten jaksamisesta ja sen tukemisesta yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla. Eeva toi esille konkreettisia hankkeessa kehitettyjä työkaluja, joita voi hyödyntää nuorten parissa toimiessa ja Sanni muistutti kuulijoita siitä, että kaikki politiikka on mielenterveyspolitiikkaa. Päätöksillä on aina vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja mielenterveyteen, joten yhteiskunnassa tulisi tehdä parempaa mielenterveyspolitiikkaa.

Yhdessä Suomen Lukiolaisten Liiton ja Sakki ry:n kanssa toteutimme “Kansanedustajat, nuoret vaativat mielenterveystekoja!” paneelikeskustelun, jonka Yeesin Erika erittäin asiantuntevasti luotsasi ja SLL:n sekä Sakki ry:n puheenjohtajat keskustelivat päättäjien kanssa siitä, mitä tulisi tehdä, jotta nuoret voisivat yhteiskunnassamme paremmin. Keski-Suomen aluevaltuutettu Elma Hyöky pohti, pitääkö meidän aina nähdä ongelmia, kun puhumme mielenterveydestä vai olisiko yhteiskunnassa syytä toimia enemmän mielenterveyttä edistäen? Ei yrityksetkään ala hoitamaan talouttaan vasta siinä vaiheessa, kun konkurssi uhkaa. Kuten Erika keskustelussa painotti, haluamme Yeesissä kääntää keskustelun suuntaa mielenterveydestä. Mielenterveydestä ei pitäisi puhua vain diagnoosien tai ongelmien kautta, vaan painotuksen tulisi olla vahvemmin siinä, miten voimme kaikki edistää omaa ja toisten mielenterveyttä ja hyvinvointia arjessamme. Tätä osaamista tulee ehdottomasti vaalia ja kehittää nuorten keskuudessa ja nuorten kanssa toimiessa. 

Suurkiitokset Allianssille ja Jyväskylän kaupungille tapahtuman järjestämisestä sekä kaikille ohjelman tuottajille, yhteistyökumppaneille ja verkostoille inspiroivasta tapahtumasta! Oli ilo päästä matkaan koko työyhteisön voimin, tehdä asioita yhdessä, oppia uutta ja tavata jälleen kasvokkain innostavia ihmisiä.


- Kalle, Yeesin toiminnanjohtaja


Konreettisina työkaluina nuorten mielenterveyden edistämiseen voit tutustua muun muassa seuraaviin materiaaleihin: 

Kuormitusmittari: https://www.kuormitusmittari.fi/

Mitä kuuluu? -materiaali: https://www.yeesi.fi/toiminta/jaksaa-jaksaa1488021657/mita-kuuluu-materiaali/ 
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

› Lue lisää meistä

 
 
Menovinkit
 

ANNA UUSI KEHU

Yeesin Kehugeneraattori

Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asiota toisille. Kehut ovat peräisin yeesin vapaaehtoisilta, opiskelijoilta ja Suomen Kuvalehden artikkelista.

 
 
Jaksaa, jaksaa? -hankkeen tuotokset: Mentoritoiminta (blogisarja 1/3)

Blogi

Jaksaa, jaksaa? -hankkeen tuotokset: Mentoritoiminta (blogisarja 1/3)

Mentoritoiminta oli Jaksaa, jaksaa? -hankkeen ensimmäinen suunnittelupöydältä toteutukseen siirtynyt kehittämiskohde.

 
Yeesin tsemppibotti
 

Tsemppaa

Yeesin tsemppibotti

Tsemppibotti tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Tsempit ovat peräisin eri tapahtumissa kohdatuilta nuorilta sekä nuorisoalan ammattilaisilta.

 
 

Seuraa meitä somessa

Facebook Twitter InstagramDiscord
x